Er2O3 ve CeO2 katkılanmış Bi2O3 polimorflarının sentezlenmesi, karakterizasyonu ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the electrical conductivity properties and crystallographic characterisations of Bi2O3 polymorphs doped with Er2O3 and CeO2
  1. Tez No: 394289
  2. Yazar: BİRGÜL KARGI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bi2O3, Er2O3, CeO2, Activation energy, Electrical conductivity, Solid Oxide Fuell Cells (SOFC)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Bi2O3 içerisine Er2O3 ve CeO2 katkılanması sonucu kristal yapıyı etkileyen sonuçlar araştırıldı. Katı hal reaksiyonlarıyla kararlı yapıya sahip fcc tipi Bi2O3 elde edildi. Katı oksit yakıt hücresi için geliştirilen bu elektrolitlerin yapısal özellikleri X ışınları Difraktometresi (XRD) ile ve elektriksel özellikleri ise dört nokta elektriksel iletkenlik yöntemiyle analiz edildi. Bu tez çalışmasında (x=10,20 ve y=5,10,15,20) (Bi2O3)1-x-y(Er2O3)x(CeO2)y üçlü sisteminin kristolografik ve elektriksel özellikleri incelendi. Üçlü sistemlerin XRD ölçümleri sonucunda en yüksek iletkenliğin (Bi2O3)70(Er2O3)10(CeO2)20 üçlü sisteminde 4,19×10-3(ohm.cm)-1 olduğu gözlenmiştir. (Bi2O3)1-x-y(Er2O3)x(CeO2)y üçlü sisteminde düşük sıcaklık aralığında aktivasyon enerjileri 0,40≤Ea≤1,90 eV aralığında, yüksek sıcaklık aralığında aktivasyon enerjileri 0,40≤Ea≤0,90 eV arasında değiştiği gözlendi. Çalışmada ortaya çıkan katı elektrolit sistemlerinin katı oksit yakıt hücrelerinin (SOFC) üretiminde kullanılabilecekleri öngörülmektedir. Anahtar kelimeler; Bi2O3, CeO2, Er2O3, Aktivasyon enerjisi, Elektriksel iletkenlik, Katı elektrolitler, Katı yakıt hücreleri (SOFC)
Özet (Çeviri)
In this study, Bi2O3 ternary system materials were synthesized using solid state reaction method. Structural and electrical properties of these type materials for solid oxide fuel cells (SOFCs) have been evaluated by means of XRD and four- probe method. In this thesis, crystallographic and electrical conductivity property of (Bi2O3)1-x-y(Er2O3)x(CeO2)y ternary systems have been investigated. As a result of XRD measurements, fcc cubic δ-phase (x=10,20 and y=5,10,15,20) samples were obtained with a stable structre. The results of the measurements of the samples, show that the electrical conductivity (Bi2O3)70(Er2O3)10(CeO2)20, it is in the range of 4,19×10-3(ohm.cm)-1. The activation energy of low temperature range was found that the varies from 0,40 eV to 1,90 eV and the activation energy of high temperature varies from 0,40 eV 0,90 eV. In this study, the synthesized samples can be used in a lot of industrial applications and can be used in the production of the solid oxide fuel cells (SOFC).