Değişken kütleli Schrödinger dalga denkleminin morse potansiyeli ve uygun kütle dağılımı için çözümü
Solution of the Schrodinger wave equation with position-dependent mass for morse potential and suitable mass function
- Tez No: 394304
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE YAŞUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: AİM (Asimtotik İterasyon Metodu), PCT (Nokta Kanonik Dönüşümü), Schrödinger Denklemi, Değişken Kütle, AIM (Asymptotic Iteration Method), PCT (Point Canonical Transformation), Schrodinger Equation, Effective Mass
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, değişken kütleli Schrödinger dalga denklemi çözümleri, nokta kanonik dönüşüm metodu (PCT) ve asimtotik iterasyon metodu (AIM) kullanılarak, uygun kütle dağılımı ve Morse referans potansiyeli için analitik olarak elde edilmiştir. Nokta Kanonik Dönüşüm metodu, tam veya yaklaşık olarak çözülebilen potansiyel içeren farklı fizik problemlerine başarıyla uygulanmaktadır. Bu metod kullanılarak, değişken kütleli Schrödinger denklemi, sabit kütleli Schrödinger denklemi ile karşılaştırılarak çözümlenmektedir. Son zamanlarda Çiftci ve arkadaşları tarafından geliştirilen asimtotik iterasyon metodu ikinci mertebeden homojen diferansiyel denklemlerin çözümünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu metod, enerji özdeğerlerinin hesaplanmasında hiçbir yaklaşıma ve ek bir metoda ihtiyaç duyulmadan doğrudan uygulanarak çözüm verir.
Özet (Çeviri)
In this study, the solutions of Schrödinger equation with position dependent mass are obtained analytically for suitable mass function and Morse potential by using point canonical transformation (PCT) and asymptotic iteration methods (AIM). PCT has been successfully applied to different problems including potential. The non-relativistic Schrodinger equation with position dependent mass is converted to the Schrödinger equation with constant mass using PCT method. In recent years, exactly or approximately solvable asymptotic iteration method developed by Çiftci et al. is widely used to solve second order homogenius differential equations. Furthermore, this method can directly be applied to obtain the energy spectrum and eigenvalues without making any approximation and any additional method. Also, this method provides to compute the energy eigenvalues without using any approximation and additional method.