Esnek işgücü piyasası politikalarının ücret ve kar üzerine etkisi: 1998-2008 dönemi karşılaştırmalı ülke analizi
The impact of flexible labour market policies on wage and profit: A comparative country analysis for the period of 1998 2008
- Tez No: 394324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ KILIÇASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşgücü Piyasaları Esnekliği, Ücret, Kar, İşgücü Üretkenliği, Labour Markets Flexibility, Wage, Profit, Labour Productivity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
1970'li yıllarda kapitalizmin krizine yanıt olarak ortaya konulan neo-liberal politikalar, üretimin ve rekabetin küresel bir boyut kazanmasıyla birlikte serbest bir piyasa mekanizmasının genelleşmesine neden olmuştur. İşgücünün dünya ölçeğinde kullanılmasına olanak sağlayan bu dönemde, sınıflar arası güç dengesi değişmiş ve yaşanan yüksek oranlı işsizliğe çözüm olarak işgücü piyasalarının esnekleştirilmesi sunulmuştur. Esneklik politikaları, sermayenin karlılığı önündeki tüm engellerin tasfiye edilmesi hedefiyle işçiler açısından güvencesiz, denetimsiz bir işgücü piyasasına neden olmuştur. Bu çerçevede çalışmanın amacı, 1998-2008 döneminde 34 OECD ülkesini inceleyerek, esneklik, ücret, kar ve işgücü üretkenliği arasındaki ilişkiler üzerine bulgular sunmaktır. Ülkeler arası karşılaştırmaya dayanan çalışmada, işgücü piyasalarının istihdamı korumada ne derece katı ya da esnek olduğunu gösteren OECD“İstihdam Koruma Mevzuatı Endeksi”nden yararlanılmış ve 1998-2008 yıllarını kapsayan panel veri seti kullanılmıştır. GMM ve Sabit Etki modelleri kullanılarak yapılan tahminlerde, istihdamı korumada katılık derecesindeki artışın ücretleri artırıcı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kuramsal beklentilerle örtüşen bu sonuca ek olarak, üretkenliğin istihdam koruma ile etkileşimi, istihdamı korumada katılık derecesinin ücretler üzerindeki etkisini azaltmış, azalan etkinin ise katma değer içinde kâra yansıyıp ücretleri negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The neoliberal policies, which had emerged as a response to the crisis of capitalism in the 1970s, have resulted in the generalization of free markets as the production and competition have gained a global character. In this period, which facilitated utilization of labour power on a world scale, the balance of power among the classes have drastically altered, and flexibilization of labour markets have been presented as a remedy to the high rates of unemployment. The flexible policies, which aimed at eliminating all the obstacles before the profitability of capital, have resulted in precarious and unregulated labour market on the part of the workers. Within this context, this thesis aims at analyzing the relationships between flexibility, wage, profit and labour productivity on the basis of the data for 34 OECD countries for the period of 1998-2008. Based on a comparative country analysis, this thesis utilizes OECD Employment Protection Legislation Data, which shows to what extent the labour markets are rigid or flexible in terms of preserving already existing levels of employment. This comparative analysis is undertaken on the basis of the panel data set for the period of 1998-2008. In the estimates reached by way of employing GMM and Fixed Effect Models, it has been found out that an increase in the level of rigidity for the protection of employment has an effect on the wages to increase. In addition to this outcome, which indeed overlaps with the theoretical anticipations, it has been found out that the interaction of productivity with the protection of employment has decreased the impact of level of rigidity in employment protection on the wages as. This decreased impact negatively affected the wages while being reflected in the profits in added-value.