Türkiye'nin istihdam politikaları ve Avrupa Birliği'ne uyumu
Employment policies of Turkey and adaptation to the European Union
  1. Tez No: 465591
  2. Yazar: MEHMET SENCER GİRGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa İstihdam Stratejisi, İstihdam Politikaları, İşsizlik, İstihdam, İşgücü Piyasası, Güvenceli-Esneklik, European Union, European Employment Strategy, Employment Policy, Employment, Unemployment, Labour Market, Flexicurity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Avrupa Birliği düzeyinde yaşanan düşük istihdam ve yüksek işsizlik sorunları, bir ortak eylem planı olarak Avrupa İstihdam Stratejisi oluşturma zorunluluğunu doğurmuştur. Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin Avrupa İstihdam Stratejisi kapsamında son olarak belirlediği 2020 hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için ortaya koyduğu reçete olan güvenceli-esnek işgücü piyasası yapısı, çeşitli ülke uygulamalarıyla ele alınarak, kavramsal ve teorik olarak incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'nin 1980 öncesi ve sonrasından günümüze uzanan istihdam politikaları ele alınarak, istihdam politikalarının Avrupa Birliği'ne uyumu çerçevesinde, güvenceli-esnekliğin Türk işgücü piyasasına uygulanması için gerekenler ve önündeki engeller de ortaya konulmuştur. Çalışmanın uygulama bölümünde esnek, katı ve güvenceli-esnek olmak üzere üç farklı işgücü piyasası yapısına sahip ülkeler sınıflandırılmış, bu yapıların ortaya koydukları ekonomik performanslar analiz edilerek güvenceli-esneklik modelinin, esnek ve katı işgücü piyasa yapılarına göre üstünlüğü ortaya konulmuştur. Sonrasında yapılan panel regresyon analiziyle de bu üstünlüğü sağlayan faktörler belirlenmiştir. Türkiye'nin, istihdam politikalarının Avrupa Birliği'ne uyumu çerçevesinde, Avrupa İstihdam Stratejisi ile belirlenen politikaları hızla hayata geçirerek mevcut işgücü piyasasını güvenceli-esnek piyasa modelinin gereklerini sağlayan bir yapıya dönüştürmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The problems of low employment and high unemployment at the European Union level have led to the requirement to form a European Employment Strategy as a joint action plan. In this study, the European Union's 2020 objectives, which were finally set by the European Employment Strategy are specified. Also the flexicurity structure in labour markets, which is the recipe for achieving those objectives, have been conceptually and theoretically examined with various country implementations. In addition, Turkey's employment policies before and after 1980 till 2000's are mentioned and within the framework of harmonization of Turkey's employment policies with the European Union, the needs and difficulties for the application of flexicurity to the Turkish labor market have also been revealed. In the last section of the study, countries with three different labor market structures, flexible, rigid and flexicure, were classified and the economic performances of these structures are analyzed so that the superiority of the flexicurty model over the flexible and rigid labor market structures is demonstrated. Following to that, by implementing a panel regression analysis, the factors which provided this superiority is identified. Within the framework of harmonization of Turkey's employment policies with the European Union, the policies set by the European Employment Strategy must be quickly passed on to transform the existing labor market of Turkey's into a structure that meets the requirements of a flexicure market model.