حماية رأس المال الفكري في الشريعه الاسلاميه وانعكاساتها الاقتصاديه
İslam hukukunda fikrî sermayenin korunması ve ekonomik yansımaları
- Tez No: 777139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba Farhat
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fikri sermaye, İslam hukuku, fikri haklar, rekabet avantajı, ras almal alfikri, alsharieat al'iislamiati, alhuquq alfikrihi, almizat altanafusia
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın konusu, Çağdaş hayattaki entelektüel sermayenin önemine dayanmaktadır. Çağdaşlık unsurlarında ve üretim araçlarındaki müthiş ilerleme ve gelişim ile edebi, sanayi ve fikri haklar ile ilgili hukuki konularda bilim adamları için daha ciddi alınması gereken konu oldu. Bilim adamları tarafından bu konularda yapılan derin araştırmalar sonunda üretim ve düşünce çalışmaları ile ilgili yasal çözüm yöntemlerin bulunmasına yardımcı olmuştur. Bu araştırma, aktif alanlarda yapılan bilimsel araştırmalar olup entelektüel sermayenin yetki denetimindeki etkilerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Ayrıca çağdaşlık unsurunun İslami boyutunu en aza indirmektedir. Hal böyle olunca entelektüel sermayenin yeni boyutları yeniden çizilmiştir. Bu işlem, bilim adamları tarafından bilimsel analiz ve tarihsel açıdan ele alınmış olup düşüncenin önemini belirlemek için yapılmıştır. Çünkü bu işlemler medeni ve insani haklar ile ilgili olup bu hakların korunması gerekmektedir. Bu nedenle araştırmacı, bu konuya hukuksal araştırmaları yapmak için çaba sarfetmiştir. Bu araştırmaların amacı, yazarların telif haklarını ve patent haklarının korunmasından ibarettir. Ayrıca aktif çalışmalardaki entelektüel sermayenin önemine vurgu yapmaktadır. Bunu gerçekleştirmek için Bağdat iline bağlı Al-Rasafe ilçesinde bulunan anonim şirketlerde çalışan müdür ve işçiler arasında anket çalışması yapılmıştır. Bu anketin amacı, entelektüel sermaye üzerindeki ekonomik etkenlerden biri olan rekabet avantajının yaratılması sırasında entelektüel sermayenin korunması üzerindeki etkenlerin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bunu belirlemek için araştırmacı, Bağdat'ın doğu yakasında anonim şirketler üzerinde alanda aktif olarak çalışmalar yapmıştır. Ayrıca çalışanlar üzerinde muhtelif düzeyde anket çalışması yapmıştır. Bu çalışmanın amacı, entelektüel sermayenin en önemli etkeni olan rekabet unsurunun yaratılması ve bu unsurun ekonomik yönden entelektüel sermeye üzerindeki önemi için yapılmıştır. Varsayımlar üzerinde yapılan deneme araştırmaları sırasında yapılan tanımlayıcı araştırma endeksleri sonunda entelektüel sermayenin korunması ile rekabet avantajının yaratılması arasında %5 oranında manevi bağ olduğunu ve bu oran ile iki unsur arasında güçlü ilişkinin bulunulduğu ortaya çıkmaktadır. Bu sonuç ile entelektüel sermayenin ekonomik etkilerinin önemini ortaya çıkararak bu anlayışın hukuksal uyumu açıdan önemli bir unsur olduğu anlaşılmıştır. Araştırma kapsamına giren Irak kökenli anonim şirketlerin entelektüel sermayeleri, maddi varlıkların hacimleri ile illerdeki şube sayıları ile veya elde ettiği geçici gelirlerin hacimleri ile ilintili olmayıp entelektüel sermayenin kapsamına girmektedir. Diğer bir ifade ile çalışan kadronun sahip oldukları değerlerden ibarettir. Çünkü şirketlerde çalışanların bu değerleri kamu yatırım alanında beşeri verimlilik yatırımları yolu ile düşünce ve icatların katma değere dönüşmesine neden olmaktadırlar. Anket sonuçlarına göre araştırmacı nezdinde oluşan kanaatin özetinde, entelektüel sermayenin anonim şirketlerdeki rekabet avantajını yaratmakla en büyük kaynak olduğu görüşü hakim olmuştur çünkü entelektüel sermayenin şirketin muhasebe kayıtlardaki değerler ile görünen değerler arasında geniş alan
Özet (Çeviri)
This research aims to explain the importance of intellectual capital in contemporary life, after the amazing progress in the tools of civilization and means of production, the jurisprudential issues related to intellectual, literary and industrial rights have become the core of the work of jurists outside the legal and intellectual productive work. The research is a field study of jurisprudence. To demonstrate the impact of the jurisprudential rooting of intellectual capital and authorship rights in moving the cycle of civilization, at least in its Islamic dimension, the modern dimensions of intellectual capital have been explained, according to a scientific, analytical and historical approach; For the contribution of the jurists in showing the magnitude of the intellectual importance, then, are civil and human rights that must be preserved. The researcher tried to explore the size of the legislative cover; To protect the author's rights and the patent in the books of jurists, as well as she tried to demonstrate the importance of intellectual capital in direct work by conducting a questionnaire between managers and workers of joint stock companies in the city of Rusafa in Baghdad; To identify the effect of protecting intellectual capital in creating a competitive advantage as one of the manifestations of the economic impact of intellectual capital. Then the researcher conducted a field study of the joint stock companies in the eastern side of Baghdad, and conducted a questionnaire for different levels of employees; To show the importance of intellectual capital in creating a competitive advantage, which is one of the most important manifestations of intellectual capital in the economic aspect; A sample of 75 people from the joint stock companies were selected, and the descriptive study parameters were used to describe the mathematical model in hypothesis testing, the results proved that there is a statistical relationship with a significant value of 5% with a strong relationship between protecting intellectual capital and creating competitive advantage. This is to show the economic impact of the importance of intellectual capital as one of the most important manifestations of the jurisprudential adaptation of this concept. Also, the intellectual capital in the studied Iraqi joint stock companies is not the size of the tangible assets, the number of branches in the governorates, or the size of the temporary resources they obtain, but rather the intellectual capital, which is the value of knowledge owned by the individual employees, and the working staff in the company who transform ideas and innovations into an added value by investing human competencies in public investment. Based on the results of the questionnaire, the researcher believes that intellectual capital is the main source in creating a competitive advantage for joint stock companies. Because it creates a wide distance between the book value of the company and the nominal value.