Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen haksız rekabet suçları
Offenses of unfair competition that are regulated in Turkish Commercial Law
- Tez No: 394664
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Haksız Rekabet, Haksız Rekabet Suçu, Tüzel Kişilerin Sorumluluğu, Competition, Unfair Competition, Offense of Unfair Competition, Responsibilities of Legal People
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Haksız Rekabet, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 54 ila 63.maddeleri arasında düzenlenmiştir. Çalışma konumuz ise bu Kanun'un 62.maddesinde yer alan haksız rekabet suçlarına ilişkindir. Haksız rekabet suçlarını oluşturan fiiller 7 kategori altında toplanabilir. 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanunu ile 6102 sayılı Kanun karşılaştırıldığında, haksız rekabet suçu oluşturacak fiillerin sayısının önemli ölçüde artırıldığı görülecektir. Genel olarak haksız rekabet suçları kastla işlenebilirken, kimi fiiller için özel kastın aranması gerekmektedir. Yine haksız rekabet suçları, özgü suçlardan olmayıp herkes tarafından işlenebilen suçlardandır. Bu açıdan mehaz kanun gibi müstakil bir kanun olarak değil de Ticaret Kanununun içerisinde bir bölüm olarak düzenlenmesi eleştirilmiştir. Haksız rekabet suçlarının soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir. Bu suçlara karşılık olarak uygulanacak yaptırımlara bakıldığında ise hapis ve adli para cezası ile karşılaşmaktayız. Söz konusu bu suçların bir tüzel kişinin faaliyetleri esnasında işlenmesi halinde ise müsadere ve faaliyet izninin iptali güvenlik tedbirleri uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Unfair Competition has been arranged between 54th and 63rd articles of Turkish Commercial Law no. 6102. The subject of study is related to the offenses of unfair competition stated in article no. 62 of this law. Actions that constitute the offenses of unfair competition can be classified in 7 different categories. When abolished Turkish Commercial Law no. 6762 and Law no. 6102 are compared, it is seen that the number of actions that cause offenses of unfair competition has gone up considerably. In general, offenses of unfair competition can be committed intentionally, but it is essential to require special intention for some actions. Offenses of unfair competition are kinds of crimes that can be committed by everybody; they are not special kinds of crimes that are only committed by particular group of people. In this respect it has been criticized because it is arranged as a part of Commercial Law but not as a separate law. Investigation and prosecution of these offenses of unfair competition are dependent on complaint. When examined the sanctions that will be applied in consideration of these crimes, prison sentence and judicial fine can be seen. If these related crimes are committed by a legal person during the activities that he/she conducts, cancellation of confiscation and official authorization and security measures will be implemented.