Türk Ticaret Kanunu'nda haksız rekabet ve kanunda yer alan bazı özel suç tipleri (Madde 62/1-b,c,d)
Unfair competition in the Turkish Commercial Code and some specific types of crime contained in this law (Article 62/1-b,c,d)
  1. Tez No: 505989
  2. Yazar: ÖZCAN ÇABUKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YUSUF AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Haksız rekabet, Haksız Rekabet Halleri, Özel Haksız Rekabet Suçları, Competition, Unfair Competition, Unfair Competition Situations, Special Unfair Competition Crimes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Haksız rekabetin hukuki ve cezai sorumluluk gerektiren halleri 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun 54 ila 63. maddeleri arasında düzenlenmiştir. TTK'nın 54. maddesinde genel ilke belirlenerek haksız rekabetin çerçevesi çizilmiş, hukuki sorumluluk gerektiren özel haksız rekabet halleri de 55. maddede gösterilmiştir. Haksız rekabette ceza sorumluluğu gerektiren fiiller 62. maddede, tüzel kişilerin ceza sorumluluğu ise 63. maddede gösterilmiştir. TTK' nın 62/1-a bendinde 55. maddeye atıf yapılarak haksız rekabette suç niteliği taşıyan fiillere yer verilmiş olup bu bölüm tezimizin kapsamı dışındadır. İnceleme konumuzu oluşturan haksız rekabetin özel bazı halleri TTK' nın 62/1-b,c,d bentlerinde müstakil suç olarak yer almakta olup; b bendinde,“ Yanlış veya Yanıltıcı Bilgi Verme ”, c bendinde,“ Sırları Ele Geçirmek Amacıyla Aldatma ”, d bendinde ise,“ Haksız Rekabet Fiillerine veya Gerçeğe Aykırı Beyanlara Kayıtsız Kalma ”suçları düzenlenmiştir. TTK' nın 60. maddesinde hukuk ve ceza zamanaşımı süreleri belirlenmiştir. 56 ila 59. ve 61. maddelerde ise haksız rekabetin hukuki yönüne ilişkin usuli hükümlere yer verilmiştir. TTK 62/1-b,c,d bentlerinde düzenlenen fiiller hukuki manada kanun koyucu tarafından ayrı haksız rekabet hali olarak öngörülmemiş doğrudan suç oluşturan fiiller olarak belirtilmiştir. Esasen amaç ve ilkeyi belirleyen TTK' nın 54. maddesindeki dürüstlük kuralına aykırı davranışlar, haksız rekabet olarak öngörüldüğünden TTK 62/1-b,c,d bentlerinde suç sayılan fiiller de aynı zamanda hukuki manada haksız rekabet oluşturur. Haksız rekabet hallerinin hem hukuki hem cezai açıdan müstakil kanunla düzenlenmesi kanun sistematiğine daha uygun olacaktır. TTK' da haksız rekabet halleri kazuistik yöntemle belirlenmiştir. Bu durum gelişen ekonomik ve ticari işlemler ii açısından kanunun, günün koşullarının gerisinde kalma tehlikesini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle müstakil kanun esas alınarak haksız rekabet hallerinde hukuki sorumluluk düzenlemesine gidilmesi gerekmektedir. Cezai anlamda sorumluluk açısından ayrıca hangi fiillerin suç teşkil ettiğinin, atıf yapmak yerine ayrıca ve açıkça kanun metninde gösterilmesi hukuk mantığı açısından daha uygundur. Çalışmamızda haksız rekabet hukuki yönden ele alınmış, ayrıca TTK 62/1- b,c,d bentlerinde yer alan“ Yanlış veya Yanıltıcı Bilgi Verme, ”Sırları Ele Geçirmek Amacıyla Aldatma“, ”Haksız Rekabet Fiillerine veya Gerçeğe Aykırı Beyanlara Kayıtsız Kalma " özel suç tipleri tüm unsurlarıyla irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The situations in which unfair competition requires legal and criminal liability are regulated between Articles 54 and 63 of the Turkish Commercial Code No. 6102. The 54th article of the Turkish Commercial Code (TCC) sets out the general principle, framing unfair competition, and the specific unfair competition situations requiring legal liability are also shown in article 55. Acts that require unjustified recriminatory responsibility are shown in Article 62, and criminal responsibility in legal entities is shown in Article 63.In the 62/1-a of the Turkish Commercial Code, there are actions that are unfairly criminal in nature, referring to Article 55, which is outside the scope of our scheme. The special cases of unfair competition constituting the examination position are included as independent offenses in the clauses 62/1-b, c, d of the Turkish Commercial Code; In subparagraph b,“Incorrect or Misleading Information”, in subparagraph c,“ Deception to Seize Secrets”and in subparagraph d,“ Unfair Competition Act or unauthorized disclosure to untrue declarations”are the cases. The periods of time of legal and criminal statutes have been determined in the 60th article of the Turkish Commercial Code. Articles 56 to 59 and 61 contain procedural provisions relating to the legal aspect of unfair competition. The acts in the Turkish Commercial Code 62/1-b, c, d sub-paragraphs are stated as direct criminal acts that are not envisaged as separate unfair competition by the legislator in the legal sense. Acts that are considered as criminal offenses in TCC 62/1- b, c, d are also unfair competition in the legal sense because of the acts that are contrary to the honesty rule in article 54 of the Turkish Commercial Code essentially defining the objectives and principles. The regulation of unfair competition cases by independent law in both legal and criminal terms will be more appropriate to the law system. Unfair competition situations in the Turkish Commercial Code are determined by the method of kazu. This situation reveals the danger of the law being behind the conditions of the day in terms of iv developing economic and commercial transactions. For this reason, it is necessary to take legal responsibility regulation in case of unfair competition based on independent law. In terms of liability in criminal terms, it is also more appropriate in terms of law to indicate which actions constitute criminal and which are clearly indicated in the text of the law instead of referring to it. Unfair competition in our work has been dealt with from the legal side and furthermore it has been considered as a special crime. In TCC 62/1-b, c, d all types of elements are examined as in subparagraph b,“Incorrect or Misleading Information”, in subparagraph c,“ Deception to Seize Secrets”, in subparagraph d,“ Unfair Competition Act or unauthorized disclosure to untrue declarations”.