Kaynaştırma eğitiminin uygulanmasında karşılaşılan sorunların değerlendirilmesine yönelik nitel bir çalışma
A qualitative study on evaluation of the problems encountered in implementation of mainstream education
  1. Tez No: 394701
  2. Yazar: CÜNEYT DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, Özel Eğitim, Bireyselleştirilmiş Eğitim Planları, Inclusive Education, Special Education, Individualized Education Plans
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı özel eğitime muhtaç bireylerin yaşıtlarıyla aynı ortam ve sınıf düzeyinde bulundurularak sosyalleşmeleri, kendilerine olan güvenlerini artırma, yaşıtlarından ayrı tutulmadan insancıl haklarına uygun biçimde kendi kişiliğini geliştirme yönünde eğitim almalarını hedefleyen kaynaştırma eğitiminin incelenmesidir. Araştırma kapsamında özel eğitim hizmetlerinin neden gerekli olduğu, kaynaştırma yoluyla eğitimin ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığı, kaynaştırma eğitiminin özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciye, bu eğitimi veren öğretmene ve özel eğitime muhtaç öğrenci velisine ne tür faydalar sağladığı, kaynaştırma eğitimi uygulamalarında karşılaşılan zorluklar, çözüm önerileri ve benzeri başlıklar altında inceleme yapılmıştır. Ülkemizde geçmiş yıllarda 35.000 olan ilköğretim düzeyindeki kaynaştırma öğrenci sayısının son yıllarda %100'ün üzerinde artış göstermiştir. Ayrıca kaynaştırma eğitimi konusunda bize örnek teşkil edebilecek 4 (dört) ülke döküman analizi ile incelenmiştir. Bu çalışmada Hatay ili merkezinde bulunan ilkokullarda görev alan 30 sınıf öğretmeni, 18 okul yöneticisi, 30 öğrenci ve 25 öğrenci velisi ile“yarı yapılandırılmış görüşme tekniği”uygulanarak şu sorular sorulmuştur; kaynaştırma eğitiminde rol alan öğretmenlerde bulunması gereken temel özellikler nelerdir, kaynaştırma eğitimi uygulamalarındaki sorunlar nelerdir, kaynaştırma eğitimini başarılı kılan faktörler nelerdir? Araştırmada verilerin içerik analizi,“betimsel model”kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda kaynaştırma eğitiminde rol alan öğretmenin ilk olarak tarafsız ve objektif olması, öğrencinin sorunlarıyla yakından ilgilenmesi, öğrenciye karşı güven duygusunun olması gerektiği saptanmıştır. Kaynaştırma uygulamalarındaki sorunlara ise; araç-gereç imakanının yetersizliği, fiziksel mekanların elverişsizliği, kaynaştırma öğrencisiyle ilgilenirken diğer öğrencilerin ihmal edilmesi şeklinde sonuçlar çıkarılmıştır. Ayrıca kaynaştırma eğitimini başarılı kılan faktörlere baktığımızda; fiziksel ortamın özel gereksinimli örenciler için hazırlanması, öğretmenin olumlu tutumlar sergilemesi, normal gelişim gösteren bireylerin empati yapmaları gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate mainstreaming in education which aims toward individuals who need special education with their peers in the same environment and classroom level taking part in socialization, to increase their self-confidence, without having been separated from their peers that is properly a human rights issue and a need to develop one's own personality.Within the scope of study, inclusive education has been examined under many titles such as solution offers and challenges in inclusive education, implementations, what kind of benefits availed student's parent who need special education and the teacher who provides this education, and student who is in need for inclusive education, how it's implemented in our country and other developed countries in the matter of education, what inclusive education stands for and its necessity and why inclusive education services are necessary. Across Turkey, in the past years, number of inclusive education pupils was 35.000 in elementary school level and nowadays it has increased over %100. In this study,to be able to set an example for us about the inclusive education, four countries were examined by document analysis method. This study involved 30 primary schools in the central province of Hatay. 30 classroom teachers, 18 school administrators, 30 students and 25 parents of students were asked the following questions by applying the“semi-structured interview technique”; What should be the qualities of teachers who are involved in inclusive education?, what are the issues of inclusive education practices?, what would be the factors that make inclusive education successful? In the study,“Content analysis”and“descriptive model ”has been used to analyze the data. As a result of the study, it was concluded that teachers who are taking part in inclusive education should be unbiased and objective, be closely involved with student's problem, and have a sense of confidence in the students. The problems of inclusive education; facilities with lack of equipment, inconvenience of physical spaces, neglect of other students when dealing with inclusive students. Success of inclusive education; Preparing for the physical environment for special needs students, teachers demonstrating positive attitudes, individuals with normal development learn how to empathize with individuals with special needs.