Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin eğitimde yerelleşmeye ilişkin görüşlerinin incelenmesi
The analysis of the teachers and managers about decentralization in education
- Tez No: 394703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEZMİ SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul temelli yönetim, okul temelli yönetim, okula dayalı yönetim, eğitimde yerelleşme, school-based management, local management, decentralization in education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma Gaziantep Şehitkâmil ilçesinde ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin eğitimde yerelleşmeye (okul temelli yönetime) ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında, Gaziantep, Şehitkâmil ilçesinde görev yapan 5468 öğretmenden oluşmaktadır. Örneklem ise 498 öğretmen ve yöneticiden oluşmuştur. Çalışma betimsel tarama modelinin kullanıldığı nicel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Şükrü Roşan'ın geliştirdiği anket kullanılmıştır. Soruların analizinde t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bu araştırma sonucunda; ilkokul ve ortaokullarda çalışan öğretmen ve yöneticilerin, okul temelli yönetimin ülkemizde uygulanabilirliği ile ilgili düşünceleri çok iyi olur düzeyinde olduğu görülmüştür. İlkokul ve ortaokullarda çalışan öğretmen ve yöneticilerin okul temelli yönetimin uygulanabilirliği ile ilgili görüşlerinde, genel puan ortalamaları göz önünde bulundurulduğunda görev türünün anlamlı farklılık yarattığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde araştırmacılara ve uygulayıcılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırmacılara öneriler olarak; okul temelli yönetim ile ilgili öğretmen ve yöneticilerin bu denli yüksek düzeyde olumlu görüş bildirmelerinin nedenlerinin araştırılması, uygulayıcılara öneriler olarak ise; okullarımızın yönetim yapısında merkezi sistemden uzak bir yapılanmaya geçilmesi için bazı adımların atılması söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the perceptions of 498 teachers and administrators, working in the primary and secondary schools of Şehitkamil, Gaziantep, about decentralization in education, in other words school-based management. The study is a quantitative research in which descriptive survey model is applied. In line with this purpose, the instrument, developed by Şükrü Roşan, has been applied in order to collect data. For the analysis of the questionnaries, t-test and one-way anova have been used. As a result of this research; working in primary and secondary school teachers and administrators in our thoughts regarding the applicability of the school-based management at country level has been found to be very good. Primary and secondary school teachers and administrators working in their views regarding the applicability of the school-based management, the overall average score has reached the kind of task. Given the significant difference created by the findings. As a result of the findings obtained in this study for researchers and practitioners have been various suggestions. As suggestions researchers; of teachers and administrators regarding school-based management to investigate the cause of the positive submissions in such a high level, as the proposal to practitioners; In our school management structure to be passed to a remote central structure of the system can be said to take some steps.