Zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere destek eğitim odasında verilen eğitim hizmetlerine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher's opinions regarding the instruction service provided to mentally disabled students in the resource room
- Tez No: 394745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN CORA İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, destek özel eğitim hizmetleri, destek eğitim odası, hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler, Inclusion, special education support services, resource room, mild mentally disabled students
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bursa ilinde destek eğitim odası bulunan ilkokullarda, zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere destek eğitim odasında verilen eğitim hizmetlerine ilişkin öğretmenlerin görüşlerini almaktır. Araştırma, destek eğitim odası bulunan 3 ilkokulda, destek eğitim odasında destek eğitimi veren 10 öğretmenin gönüllü katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmada yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğretmenler, destek eğitim odasının fiziksel özellikleriyle ilgili destek eğitim odalarının uygun bir konumda ve yeterli bir büyüklüğe sahip olduğunu ancak destek eğitim odalarının özellikle ses yalıtımı konusunda yetersiz olduğunu, destek eğitim odası içerisinde olması gereken araç-gereç ve eğitim materyallerinin öğrencilerin yaşına, performansına ve yetersizliklerinin türüne uygun olarak temin edilmediğini belirtmişlerdir. Öğretmenler, destek eğitim odasında verilen eğitimin niteliksel özellikleriyle ilgili destek eğitim odasında yapılan eğitimlerin okulun çalışma saatleri içerisinde yapıldığını fakat ders sürelerinin yetersiz olduğunu, normal gelişim gösteren ve destek eğitim odasında eğitim alan öğrencilerin çoğunluğunun destek eğitim odasına karşı olumlu bir yaklaşıma sahip olduklarını, destek eğitim odasında yapılan eğitimin öğrencide bilişsel, matematik, okuma yazma, davranışsal beceriler, okula karşı yaklaşım, özgüven ve dil gelişimi alanlarında olumlu değişikliklere neden olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin çoğunluğunun destek eğitim odasında yapılan eğitimle ilgili öğrencinin sınıf öğretmenini, velisini ve okul idaresini bilgilendirdikleri ancak bunun bir toplantı sonucunda yazılı olarak değil de sözlü olarak yaptıkları belirlenmiştir. Öğretmenler, destek eğitim odasında verilen eğitimin daha verimli olabilmesi için destek eğitim odasının fiziksel özellikleriyle ilgili en önemli öneri olarak; öğrencinin ihtiyacına ve düzeyine uygun materyallerin temin edilmesi gerektiğini, destek eğitim odasında verilen eğitimin daha verimli olabilmesi için destek eğitim odasında yapılan eğitimin niteliksel özellikleriyle ilgili en önemli öneri olarak; derslerin uygun zamanda ve düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini, destek eğitim odasında verilen eğitimin daha verimli olabilmesi için destek eğitim odasında yapılan eğitimin izlenmesi, değerlendirilmesi ve bilgilendirilmesiyle ilgili en önemli öneri olarak; aileye destek eğitim odasında yapılan eğitim hakkında bilgilendirmenin yapılması ve bu eğitimin aileyle işbirliği halinde yürütülmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin, destek eğitim odasında yapılan eğitimin değerlendirilmesi, izlenmesi, destek eğitim odasında yapılan eğitimde uygun yöntem tekniklerin kullanılması ve eğitimle ilgili gerekli önlemlerin alınması konularında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to acquire the opinions of teachers, regarding the quality of service provided in the resource room settings, who were giving instructions to mentally disabled students in primary schools which has resource rooms in the province of Bursa. This research was conducted with the voluntary participation of 10 teachers who were giving instruction in 3 primary schools that had resource rooms. The technique of semi-structured interview was used in this research and the data was analyzed descriptively. According to the findings of the research the resource rooms were placed appropriately and were in adequate size concerning their physical properties. However resource rooms were especially short on sound insulation. And required equipment and educational materials were not provided as to suit the age, performance and disability type of the students. Concerning the qualitative characteristic of instruction given in resource room, teachers stated that instruction in the resource room was conducted in work hours of the school; however lesson duration was insufficient. Most of normally developing students and most students who receive instruction in the resource room had positive attitudes towards the resource room. Teachers also emphasized that instructions provided to students in resource rooms resulted in positive change in the fields of cognition, mathematics, reading and writing, behavioral skills, development of self-confidence, language development and attitudes towards school. It was determined that most of the teachers informed the general teacher of the student, his/her parents and school administration about the instruction in the resource room yet this information was not in written form after a meeting it was only in words. The most important guideline of the teachers for a more efficient instruction about the physical properties of resource room was procurement of materials appropriate for student's need and levels. The most important guideline about the quality of instruction was necessity of conducting lessons in time with regularity. The most important guideline about the monitoring, evaluating and informing of the instruction in the resource room was giving information to the parents and continuing the education in cooperation with the parents. Also, it was determined that teachers who gave instruction in resource rooms has inadequate information about evaluating and monitoring the instruction; applying the suitable educational methods and techniques; and taking necessary precautions regarding the instruction.