Whistleblowing (bilgi ifşasının) örgütsel güvene etkileri üzerine bir alan araştırması
The effects of whistleblowing on the organizatinal trust
- Tez No: 394872
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi İfşası, Örgütsel Güven, Etik, Whistleblowing, Organizational Trust, Ethics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz dünyası işletmeler arasında ciddi rekabetlerin olduğu bir ekonomik düzen üzerine kurulmuştur. İşletmeler bu nedenle çeşitli etik dışı çalışmalar yürütebilmektedirler. Ya da işletme içindeki personel de kendini daha yüksek mertebelere getirmek için etik kurallara uymayan davranışlar sergileyebilmektedir. Bu durum işletme içindeki örgütsel güveni zedelemekle kalmamakta, aynı zamanda şirket imajını hem müşterilere hem rakiplere hem de iş ortaklıklarına karşı zedelemektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı, işletmeler bilgi ifşasına önem vermekte, olası etik dışı durumların yöneticiler tarafından bilinerek müdahale edilmesini istemektedirler. Bu çalışmanın amacı, işletmelerde bilgi ifşasının güven ile ilişkilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle birinci bölümde bilgi ve bilgiyi elde etme hakkında literatür taraması yapılmış bilginin önemi açıklanmıştır. Buna ek olarak whistleblowing kavramının ne olduğu, tarihçesi ve işletmelerde nasıl ortaya çıktığı ile ilgili araştırma da bu bölümde yer almaktadır. İkinci bölümde, gündelik hayatta sıkça karşımıza çıkan“güven”kelimesinin ayrıntılarına yer verilmiştir ve örgütsel boyutta güvenin hangi koşullar ile sağlanacağı sorusu üzerinde durulmuştur. Bu bölümün ardından, 3. Bölümde ise turizm sektöründeki işletmenin çalışanları arasında bir anket düzenlenmiştir. Ankete verilen yanıtların doğruluğu çalışmanın sınırlılıklarını belirlemiştir. Sonuç olarak, bilgi ifşasına yatkınlığın, örgütsel güven ile doğrudan ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer sonuç ise, örgüte güven oranının daha fazla olduğu çalışanların, örgütü korumak amacı ile üstlerine etik dışı olayları iletmekten kaçınmadığıdır.
Özet (Çeviri)
In today's World the economic operations are based on a intense competition. By this reason, sometimes the companies can show a tendency to some unethical applications or in the competitive working area the stuff can do the same to seem more popular and successfull. Therefore, the image of the company can be bruised and it can be disfavour for the customers, competitors or co-conspirators. because of these negative effects, the owners of the companies want the unethical situtations must be known by the managers with whistleblowings. The goal of this study is to understand the relationship between whistleblowing and organizational trust. By this reason, in the first chapter of the study the term information and the achievement ways of it have been surveyed from the literature. Then, in the same chapter, the term whistleblowing and the short history of whistleblowing have been surveyed. In the second chapter, a very common word“trust”has been explained and the term“organizational trust”has been determined.The question of that part was how to get the organizational trust in the companies. After these parts, at the third part of the study, a questionnaire has been applied to tourism workers to understand this relationship. The limitations of the study is the answers on the questionnaire. As the result there is a closed relationship between whistleblowing and organizational trust and the trusted workers make whistleblowing more than the others to protect their companies.