Örgütsel özdeşleşmenin örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
An Emprical research on the effect of organizational identification on organizational justice and organizational silence
- Tez No: 394871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN GİDERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Adalet, Örgütsel Sessizlik, Organizational Identification, Organizational Justice, Organizational Silence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Günümüz işletmeleri için en önemli rekabet unsuru olan insan gücünden maksimumum düzeyde faydalanmak isteyen örgütlerin temel amacı örgütü için yararlı davranışlar sergileyecek çalışanlara sahip olmaktır. Bireylerin, örgütsel adalet algısı ve örgütsel özdeşleşme düzeylerinin yüksek, örgütsel sessizlik düzeylerinin ise düşük olması örgütün başarısını sağlayacak unsurlar arasında yer almaktadır. Bu araştırma da bireylerin örgütsel özdeşleme düzeylerinin örgütsel adalet algılarını ve örgütsel sessizlik davranışlarını ne düzeyde etkilediğini belirlemektedir. Araştırma Afyonkarahisar ilinde faaliyette bulunan beş yıldızlı iki otelde görev yapan 213 çalışanın katılımıyla gerçekleşmiştir. Çalışmada değişkenler arası ilişkiler ve etkileşim korelasyon analizi ve YEM'de kurulan yapısal regresyon modellerinin test edilmesi ile belirlenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunla kurulan regresyon modelleri doğrulanmış ve değişkenler arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. Kurulan birinci regresyon modeli ile örgütsel özdeşleşmenin örgütsel adalet boyutları olan dağıtım adaleti, işlemsel adalet ve etkileşim adaletini pozitif ve anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Kurulan ikinci regresyon modeli ise örgütsel özdeşleşmenin örgütsel sessizlik boyutları olan kabullenici ve korunma amaçlı sessizliği pozitif ve anlamlı olarak, koruma amaçlı sessizliği ise negatif ve anlamlı olarak etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of today's businesses which wishing to benefit at the maximum level from the power of people that is the most important competitive factors have employees who exhibit behavior beneficial to the organization. Individuals of high levels of organizational justice perception, organizational identification and low level of organizational silence are among the factors that will ensure the success of the organization. This research determines that an individual's organizational identification what level affect the degree of organizational justice perception and organizational silence behavior. The research was realized with the participation of 213 employees working in two five-star hotels which is engaged in Afyonkarahisar. In this Research, relations and interactions between variables are tested by correlation analysis and structural regression model which is established in YEM. Verified regression models were established by result of the analysis and was found to be significant relationships between variables. A positive and significant effect of organizational identification has been determined on dimensions of organizational justice of distributive justice, procedural justice and interactional justice by the first regression model established. The second regression model demostrates that organizational identification affects positively and meaningfully acquiescence and defensive silence, negatively and meaningfully pro-social silence.