Dijital ortamdaki finansal hile kontrolünde adli muhasebe: Bağımsız denetçiler üzerinde bir araştırma
Forensic accounting in financial fraud control in digital media: A Research on independent auditors
  1. Tez No: 394876
  2. Yazar: İBRAHİM KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli muhasebe, adli denetim raporu, finansal hile, 3M teorisi, dijital ortam, yetkinlik unsuru, Forensic accounting, forensic audit report, financial fraud, 3M theory, digital media, competence element
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Her geçen gün farklı yapı ve özelliğe bürünen teknoloji, işletmeleri dijital ortamla daha fazla etkileşim içinde bırakmıştır. İşletme verilerinin dijital ortam üzerinden yapılması, işletmelere zaman, maliyet tasarrufu gibi olumlu etkiler sağlarken olumsuz etki olarak ta yeni bir hile tekniğinin oluşmasına neden olmuştur. Bu teknik finansal hile olarak adlandırılmaktadır. Finansal hilenin gerçekleşmesinde 3M teorisinin ve yetkinlik faktörünün önemli rol oynadığı ve dijital ortamda gerçekleştirilen finansal hile kontrolünde yeni bir mesleğin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Teknolojideki gelişmeler, işletmelerdeki sofistike durumlarının artmasına ve stratejik kararların daha anlamlı hale gelmesine neden olmuş ve bu nedenlerin çözümü için adli denetim raporlarının ve adli muhasebenin önem kazanmasına olanak sağlamıştır. Yapılan bu çalışmada adli muhasebecilerin öz beceri ve karakteristik özelliklerinin dijital ortamdaki finansal hile kontrolünde etkili olup olmadığı araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla KGK'da şeffaflık raporu yayınlama yetkisi bulunan denetim şirketlerinin denetçileri üzerine anket uygulanmış, uygulanan anket sonucunda dijital ortamdaki hile kontrolünde, adli muhasebeci olarak değerlendirilen denetçilerdeki öz beceri ve karakteristik özelliklerin yurtdışındaki adli muhasebecilere yakın olduğu ancak dijital ortamda gerçekleştirilen finansal hileler için adli muhasebe yazılımı bulunmadığı, finansal hile kontrolünde denetim yazılımları üzerinden işlemlerin gerçekleştirildiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca adli muhasebe mesleğinin Türkiye'de gelişme aşamasında olduğu, yeterli alt yapının sağlanamadığı ve adli muhasebenin iç kontrol, kaliteli finansal raporlamada da etkili olduğu araştırma verilerinde gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Assuming different structures and characteristics day by day, technology exposes businesses to more and more interaction with digital media. While providing businesses with such advantages as time and cost saving on one hand, keeping business data on digital media, on the other hand, has also given rise to a novel fraud technique. It is called financial fraud. 3M theory and competence factor play an importance role in financial fraud and this has led to a new profession to stand out in controlling financial fraud in digital media. Technological developments have caused an increase in sophisticated matters in businesses, have made strategic decisions more significant and thus have allowed forensic audit reports and forensic accounting to be more important in solving dealing with these challenges. This study tries to research whether core competences and characteristics of forensic accounts are effective in financial fraud control in digital media. For this purpose, a survey was conducted on the auditors of auditing companies with authority to publish transparency report in Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) and thus it was concluded that in fraud control in digital media, core competences and characteristics of the auditors regarded as forensic accounts are close to those of foreign forensic accounts but there is no forensic accounting software for financial frauds in digital media and operations are conducted over the auditing software for financial fraud control. It was found that forensic accounting profession is still at development stage in Turkey without any sufficient infrastructure. It was also observed out of the research data that forensic accounting is effective in internal control and quality financial reporting.