Kamu-üniversite-sanayi işbirliği (KÜSİ) kapsamında illerin durumunun ve potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the position and potential of the cities in Turkey within government-university- industry collaboration (GUIC)
  1. Tez No: 552940
  2. Yazar: ARDA BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM BARIŞ ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite-Sanayi İşbirliği, VZA, FDH, süper etkinlik, University-Industry Collaboration, DEA, FDH, super efficiency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Üniversite-sanayi işbirliği, üniversitelerde üretilen akademik bilginin sanayide katma değere dönüştürülmesi yoluyla bir ülkenin kalkınmasında öncü olabilecek önemli bir mekanizmadır. Türkiye'de de üniversite ve sanayi arasındaki bağı kuran bu ekosisteme ilişkin dağınık ancak izlenebilir bir sistem kurulmasına rağmen bunları analiz etmeye ve politikaya dönüştürmeye yönelik çabaların olmadığı görülmüştür. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye'de etkin bir üniversite-sanayi işbirliği mekanizması sağlamak üzere İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre Düzey 2 (26 Bölge) ve Düzey 3 (81 il) bölge birimlerine yönelik işbirliği potansiyellerinin değerlendirilmesi, işbirliğini sağlama konusundaki ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve karar vericiye politika önerisi olarak sunulmasıdır. Çalışmada işbirliği potansiyeli üniversite ve sanayi boyutu olmak üzere iki farklı boyutta incelenmiştir. 81 ilin kaynak dağılımı ve mevcut alternatiflerin fazlalığı gibi sebeplerden ötürü büyükşehir statüsüne sahip olma durumlarına göre de ayrıca sınıflandırılmıştır. Çalışmada Veri Zarflama Analizi (VZA) ve Serbest Atılabilir Zarflama (FDH) analizinden yararlanılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bulguların değerlendirilmesi aşamasında FDH yöntemi kullanılarak Düzey 2 ve Düzey 3 bölgelerinin rol model alması gereken ve karar vericiyi tatmin edecek hedefler belirlenmiştir. Standart VZA modellerinde etkinlik ayrım gücünün düşük olması sebebiyle Süper Etkinlik yöntemi de kullanılmış, Düzey 2 ve Düzey 3 bölgelerinin üniversite-sanayi işbirliğine yönelik boyutsal etkinlik skorları elde edilmiştir. Bu çalışma ile yalnızca Düzey 2 ve Düzey 3 seviyesindeki bölgelerin işbirliğine yönelik potansiyelleri ortaya konulmamış, aynı zamanda 26 Bölgenin ve 81 ilin kendi içerisinde ikili karşılaştırmalar ile işbirliğini sağlamaya yönelik diğer birimlere göre önemli işbirliği potansiyeline sahip birimleri yakalaması için hedef bazlı politika önerileri de sunulmuştur. Bununla birlikte, işbirliğine yönelik potansiyelleri ile bulunduğu Düzey 2 bölgesini etkileyen iller de bölgesel işbirliği politikaları kapsamında ele alınmıştır. Üniversite-sanayi işbirliğinin modellenmesi anlamında Türkiye'deki ilk çalışma olması, literatürde ise üniversite-sanayi işbirliğinin modellenmesine yönelik farklı çalışmalar yapılmış olmasına rağmen kullanılan yöntem bağlamında gerçekleştirilen ilk çalışması olması, çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
University-industry collaboration is an important mechanism that can be a pioneer in the development of a country through the transformation of academic knowledge produced in universities into value-added in industry. Although a system linking between the university and industry was established to be monitored for this ecosystem, there were no efforts to transform them into politics. In this context, the aim of this study was to evaluate the potential of this collaboration for Level 2 (26 Regions) and Level 3 (81 provinces) regional units according to Classification of Statistical Region Units (NUTS) and to identify their needs for ensuring the collaboration and to present them as recommendations to policy makers in order to ensure an effective university-industry collaboration mechanisms in Turkey. Within the scope of the study, potential of this collaboration was examined in two different dimensions as university and industry. 81 provinces are also classified according to their status of having metropolitan status due to the reasons such as resource allocation of provinces and the high number of available alternatives. Data Envelopment Analysis (DEA) and Free Disposable Hull (FDH) analysis were used in the study and the results were examined comparatively. At the evaluation stage of findings, the targets that would be required to take the role model of the Level 2 and Level 3 regional units and satisfy the decision maker were determined by using FDH method. Super efficiency method was used because of the low power of efficiency in the standard VZA models and the dimensional efficiency scores of the Level 2 and Level 3 regional units for university industry collaboration were obtained. With this study, not only the potentials of the Level 2 and Level 3 regional units for the collaboration have been established but also target based policy proposals were presented to ensure that 26 regions and 81 provinces in terms of NUTS levels within themselves have significant potential of the collaboration compared to other units for bilateral comparisons. Moreover, the provinces having the potential of collaboration that affect the NUTS Level 2 region were also covered within the scope of regional collaboration policies. The uniqueness of this study has revealed that this is the first study in Turkey in terms of modeling the university-industry collaboration and although there have been different studies conducted for the modeling of university-industry collaboration, it is the first study conducted in the context of the method used.