Yerel demokrasi ve kent konseyleri: Manisa Yunus Emre Kent Konseyi örneği
Local democracy and city councils: Sample of Manisa Yunus Emre City Council
  1. Tez No: 605884
  2. Yazar: İBRAHİM GÖKHAN GENCÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Yerel Yönetimler, Yerel Demokrasi, Kent Konseyleri, Manisa Yunusemre Kent Konseyi, Democracy, Local Governments, Local Democracy, City Councils, Manisa City Councils
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Halka en yakın yönetim birimleri olarak yerel yönetimler demokrasinin tabana yayılmasında, halkın yerel karar alma sürecine dâhil olmasında önemli roller üstlenmektedir. Demokrasinin yerelden başlayarak ülke geneline yayılacağı düşüncesinden beslenen yerel demokrasi anlayışının en önemli aktörleri, yerel yönetim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve kent konseyleridir. Kent konseyleri toplumun farklı kesimlerinin bir arada temsil edildiği, ortak aklın hâkim olduğu, yerel yönetişimin ve yerel demokrasinin en önemli aktörlerdir. Türkiye'ye özgü bir deneyim olarak 2006 yılında hayata geçirilen kent konseylerinin arka planı Yerel Gündem 21 platformlarına dayanmaktadır. 2005 yılında kabul edilen Belediye Kanunu'nun 76. Maddesine istinaden oluşturulan kent konseyleri, kamu-özel ve sivil toplum kuruluşlarının bir arada temsil edildiği oluşumlardır. Kent konseylerinin oluşumu ile birlikte Türkiye'de yerel demokrasinin yerleşik hale gelmesine yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. 2003 sonrası süreçte kabul edilen Belediye, İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi Kanunları ile birlikte adem-i merkeziyetçi, katılımcı, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının hayata geçirilmeye çalışıldığı ifade edilebilir. Demokrasi okulu işlevi görmesi beklenen yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması noktasında Avrupa Birliği hızlandırıcı bir rol üstlenmiştir. Buradan hareketle hazırlanan çalışmanın temel sorunsalı, yerel demokrasinin hayata geçirilmesinde kent konseylerinin nasıl bir rol oynadığının incelenmesidir. Bu sorunsal çerçevesinde hazırlanan çalışmanın temel amacı, yerel demokrasinin dayandığı ilkelerin Manisa Yunusemre Kent Konseyinden hareketle değerlendirmeye tabi tutulmasıdır. Çalışmada öncelikle, yerel yönetimler ve demokrasi kavramları incelenmekte, daha sonra Türkiye'de yerel demokrasiyi hayata geçirebilme adına atılan adımlar ele alınmaktadır. Çalışmada son olarak, Manisa Yunusemre Kent Konseyinin işlev ve faaliyetleri irdelenerek yerel demokrasi ve yerel katılımın sağlanmasında nasıl bir rol oynadığı değerlendirilmektedir. Çalışmada, betimleyici analiz yönteminden ve nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan görüşme/mülakat tekniğinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Local governments, as the closest government units to the people, play an important role in spreading democracy to the base and getting people involved in local decision-making. The most important actors of the understanding of local democracy, which feeds on the idea that democracy will spread throughout the country starting from the local, are Local Government Organizations, Non-Governmental Organizations and City Councils. The City Councils are the most important actors in local governance and local democracy, where different segments of society are represented together and the common mind prevails. Implemented in 2006 as a unique experience in Turkey, the background of the city councils is based on the Local Agenda 21 platforms. The city councils established on the basis of Article 76 of the Municipal Law, adopted in 2005, are the entities where public-private and non- governmental organizations are represented together. With the formation of the city councils, important regulations for local democracy have been implemented in Turkey. It can be stated that a decentralized, participatory, democratic, transparent and accountable management approach is attempted to be implemented with the laws of Municipality, Special Provincial Administration and Metropolitan Municipality adopted after 2003. The European Union has played an accelerating role in the restructuring of local governments, which are expected to function as a school of democracy. The main problem of the study is that it examines how city councils play a role in the implementation of local democracy. The main purpose of the work prepared in this problematic framework is to evaluate the principles on which local democracy is based by the Manisa Yunusemre City Council. In this study, primarily, the concepts of local governments and democracy are examined and the steps taken to implement local democracy in Turkey are discussed. Finally, the functions and activities of the Manisa Yunusemre City Council are examined and how they play a role in ensuring local democracy and local participation. In the study, descriptive analysis method and interview technique, which is one of the qualitative research methods, were used.