Schopenhauer'in etik görüşünde insan sorunu
Human problem in Schopenhauer's ethi̇cs
- Tez No: 395025
- Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKINER KETENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, isteme, tasarım, değerlendirme, Human, will, repsresentation, evaluation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Schopenhauer'in etik görüşünde insan-kişi kavramlarının ayrımlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde ilkin Schopenhauer'in“Tasarım Olarak Dünya”görüşünün ne anlam geldiği ele alınmaktadır. İkinci olarak ise onun 'tasarım' kavramını aydınlatabilmek için Kantçı epistemolojide tasarım kavramının yerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Schopenhauer'in“İsteme Olarak Dünya”görüşü ve isteme kavramının düşünce tarihindeki yerine değinilmiştir. Bunun yanında istemenin kendini hangi nesneleşme basamaklarıyla ortaya koyduğu da ele alınmıştır. Son olarak da Schopenhauer'in beden anlayışının tarihsel kökenleri araştırılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Schopenhauer'in üç insan tipi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu insan tiplerini açıklayarak etik kişinin doğru eylemi gerçekleştirmek için kişiliğini nasıl yok ettiğine dikkat çekilmiştir. Sonuç bölümünde bu insan tiplerinin etik açıdan bir değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu değerlendirme Schopenhauer'in insan görüşünün bazı bakımlardan Aydınlanma felsefesinden esinlendiğini göstermektedir. Ayrıca Schopenhauer'in etik görüşünün dayandığı insan anlayışının bir eleştirisi de bu bölümde ortaya konmaktadır
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to define the main diffrences between the concept of human and person in Schopenhauer's ethics. In the first part of the study, firstly, the meaning of Schopenhauer's view of 'World as Representation' is investigated. Secondly, to enlighten Schopenhauer's concept of 'representation', the situation of the concept of representation in Kant's epitemology is touched on. In the second part of the study, Schopenhauer's view of 'World as Will' and the concept of will in the history of philosophy are investigated. In addition to these, how the will manifests itself through the steps of objectificationis examined. Finally, the historical roots of Schopenhauer's view of body are examined. In the third part of study, Schopenhauer's three types of human being is tried to explained. By explaining these human types, how ethical human destroys his individuality to achieve right act is pointed out. In the concluding part, these human types are evaluated in an ethical perspective. This evaluation indicates that Shopenhauer's view of human was inspired of the philosophy of Enlightenment in some ways. Furtermore in this part, a critique of the foundation of Schopenhauer's view of human ethics put forward.