Kamu kurumlarında yöneticilerin uyguladıkları liderlik davranışlarının kurum çalışanları tarafından algılanması ve performansları üzerinde etkisi: Şanlıurfa ili kamu kurumu çalışanları üzerinde bir araştırma
The perception of staff of the executive leadership behavior and its impact on work performance in public institutions; Research on goverment employees in Şanlıurfa province
- Tez No: 395129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Yönetim, Yöneticilik, Kamu, Kurum, Performans, Leader, Leadership, Management, Administration, Public, Agency, Performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Kamu çalışanlarının yaptıkları işlerle ilgili olarak iş performansını olumlu ve olumsuz etkileyen liderlik davranış algısının belirlenmesi araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı Şanlıurfa ili merkezinde bulunan kamu kurumları temel alınarak kamu kurumlarında yönetici olarak çalışan personelin liderlik davranış tarzlarının saptanması ve çalışanların iş performansı üzerinde etkilerinin belirlenmesine ilişkin uygulamaya yönelik bir fayda sağlamaktır. Bu bağlamda bir yandan kamu çalışanlarının yöneticileri hakkında görüşleri alınırken yöneticilerinin liderlik davranışı sergileyip sergilemedikleri, diğer bir yandan ise yöneticilerinin sergiledikleri liderlik davranışlarının çalışanların iş performansı üzerinde etkilerinin olup olmadığı incelenmiştir. Bu incelemeler neticesinde artık kamu kurumlarında sadece idare eden, emir ve talimat veren değil yapıcı, sevk edici, vizyoner, katılımcı, eğitici ve ilişki odaklı liderlik davranışlarının algılandığı belirlenmiştir. Yöneticiler çalışanlarının performansını arttırıcı bu liderlik davranışlarını sergilemesi örgütün etkinliğine, verimliliğine ve üretkenliğine daha çok katkıda bulunacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The business performance of public employees regarding their work to determine the positive and negative leadership behaviors affect perception is the subject of the research. The aim of this study is to provide a benefit for the application for the determination of the impact on the Sanliurfa province to determine the public institutions of the leadership behavior of the basis of employees as managers of public institutions located in the center and employee job performance. In this context, on the one hand the managers' opinions about public employees getting managers to leadership behavior they exhibit showcasing, on the other hand has been examined and it is the impact on the business performance of the employees of the leadership of the behavior of the manager. As a result of this investigation only now that the administration of public institutions, orders and instructions that is not constructive, conveyor, visionary, participatory, it was determined that the perception of educational and relationship-oriented leadership behaviors. Executives working on enhancing the effectiveness of the performance of the organization to demonstrate the leadership behaviors that have been identified will significantly contribute to more efficiency and productivity.