Liderlik türlerinin kamu hizmeti motivasyonu üzerindeki etkileri
The effects of leadership types on public service motivation
  1. Tez No: 685621
  2. Yazar: NURSENA ÖZTÜRK KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ARACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Kamuda Liderlik, Kamu Hizmeti, Motivasyon, Kamu Hizmeti Motivasyonu, Leadership, Public Leadership, Public Service, Motivation, Public Service Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bilgi ve veri teknolojisindeki ilerleme, özel sektörün toplum hizmetinde artan payı, insan kaynaklarını yönetme ihtiyacı, katı bürokratik yapılara karşı yoğun eleştiriler ve vatandaşın yükselen sesi, 21. yüzyıl kamu kurumlarında yöneticilerden ziyade lider vasıflı kişilerin yer almasını gerekli kılmıştır. Liderler, çalışanları ile ortak hareket edip onları yönlendiren, vizyon oluşturarak gelişimleri ve motivasyonları yönünde çaba sarf eden kişilerdir. Kamu çalışanlarının hür iradeleri ile topluma hizmet etmek için uyum içinde çalışmalarını sağlayan güç ise kamu hizmeti motivasyonu olarak adlandırılır. Bu gücün oluşmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de çalışanların liderleri tarafından gördükleri davranış biçimleridir. Liderlerin davranış biçimlerinin uyguladıkları liderlik türlerine göre farklılaşması nedeniyle hangi liderlik türünün kamu çalışanlarının hizmet verme isteklerini en çok arttıran tür olduğu sorusu önem kazanmıştır. Bu nedenle çalışmanın amacı, liderlik türlerinin kamu hizmeti motivasyonu üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Yapılan analizlerin ardından öncelikle karizmatik liderlik, ardından dönüşümcü liderliğin diğer liderlik türleri arasından sıyrılarak kamu hizmeti motivasyonu düzeyini en çok arttıran liderlik türleri oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarının kamu liderleri tarafından dikkate alınması durumunda, kamu çalışanlarının kamu hizmeti motivasyonu düzeylerinde artış beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The progress in information and data technology, the increasing share of the private sector in community service, the need to manage human resources, the intense criticism against rigid bureaucratic structures, and the rising voice of citizens have made it necessary to include leaders rather than managers in 21st century public institutions. Leaders are people who act in partnership with their the employees and guide them, and who strive for their development and motivation through a vision. The power that enables public employees to work in harmony with their free will to serve society is called public service motivation. One of the most important factors that ensure the formation of this power is the behavior patterns that the employees take after their leaders. As the behavior of the leaders differs according to the leadership types they implement, the question of which type of leadership increases the willingness of public employees to serve the most has gained importance. Therefore, the aim of the study is to reveal the effects of leadership types on public service motivation. After the analysis, it is concluded that charismatic leadership and then transformational leadership are the leadership types that increase the level of public service motivation the most compared to other leadership types. If the results of the research are taken into account by public leaders, an increase in the level of public service motivation of public employees is expected.