Hume ve Kant'ın nedensellik anlayışı itibariyle nesnenin kuruluşu ve a priori olumsal nedensellik
From the point of view of causality of Hume and Kant foundation of object and a priori contingent causality
- Tez No: 395169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÇİTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: nedensellik, nesne, a priori, zorunlu, Hume, Kant, Kripke, Bohm, causality, object, a priori, necessary, Hume, Kant, Kripke, Bohm
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Nedensellik felsefenin en temel problemlerinden biri olup felsefenin bütün dalları ile ilgilidir. Özellikle bilim ve fizik felsefesinde nedensellik en merkezi problemdir. Bu tezde Hume ve Kant'ın nedensellik hakkındaki görüşlerini karşılaştırmayı amaçladık ve Kant'ın nedensellik kavramının tecrübeye öncelikli olarak belirlediğimiz sentetik a priori koşullardan biri olduğunu savunarak Hume'a cevap verdiğini açıkladık. Bununla birlikte, nesnenin dilde var olmasından önce, bir nedensellik senaryosuna sahip olmamız gerektiğini ve Kant'ın nedensellik hakkındaki görüşlerinin aksine bu senaryo fikrinin kuantum fiziğindeki nesnelerle uyumlu olduğunu iddia ettik.
Özet (Çeviri)
Causality is one of the most fundamental problems in philosophy and it is related every branches of philosophy. Especially in philosophy of science and physics causality is the core problem. In this thesis we aimed to compare causality views of Hume and Kant and argued that Kant responded to Hume's skepticism by maintaining that the concept of cause is one of the synthetic a priori conditions we determine for ourselves prior to all experience. Also, we argued before the existence of an object in language, we already have to have a causality scenario and on the contrary Kant's view of causality, this scenario idea is consistent with the objects in quantum physics.