Brıan Leftow'un mükemmel varlık teizmi
Brian Leftow's perfect being theism
  1. Tez No: 974718
  2. Yazar: BETÜL CENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din felsefesi, Felsefe, Mantık, Religion, Religious philosophy, Philosophy, Logic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Tanrı'nın zorunlu varlığı fikri, klasik teist gelenekteki tarihsel temelleri ve çağdaş felsefi yansımalarıyla birlikte, Brian Leftow'un geliştirdiği“Mükemmel Varlık Teizmi”bağlamında ele alınmıştır. Klasik teist düşüncede Tanrı, tüm varlığın kaynağı olan, mutlak güç, bilgi ve iyilikle donatılmış, kendiliğinden zorunlu bir varlık olarak tanımlanır. Bu anlayış, tarih boyunca hem felsefi hem de teolojik bağlamda çeşitli şekillerde temellendirilmiştir. Brian Leftow ise bu geleneksel çerçeveyi, özellikle mümkün dünyalar kuramı, zorunlu doğrular, tanrısal nedensellik, zamansızlık ve ahlaki mükemmellik gibi modal ontolojiye dayalı kavramlar aracılığıyla yeniden inşa etmeye çalışmaktadır. Tezin ilk bölümünde, Augustinus, Anselm ve Boethius gibi klasik teist filozofların Tanrı'nın varlığına dair geliştirdiği argümanlar incelenmiş; bu çerçevenin tarihsel gelişimi ve temel varsayımları ortaya konmuştur. İkinci bölümde, Leftow'un Tanrı anlayışı detaylı biçimde ele alınarak, onun mükemmel varlık kavramını nasıl tanımladığı ve bu tanımın ontolojik zorunlulukla nasıl ilişkilendirildiği değerlendirilmiştir. Bu bölümde ayrıca, Tanrı'nın mümkün dünyalardaki konumu, yaratma eylemi, zamanla ilişkisi ve ahlaki mükemmelliği gibi temel meseleler tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Hume, Kant ve Swinburne gibi modern dönem filozofların zorunlu varlık düşüncesine yönelik eleştirileri dikkate alınarak, Leftow'un bu eleştirilere verdiği cevaplar üzerinden sisteminin geçerliliği ve tutarlılığı ortaya konmuştur. Sonuç olarak tezde, Leftow'un“Mükemmel Varlık Teizmi”nin, klasik teist düşüncenin temel iddialarını büyük ölçüde koruduğu, ancak modal mantığın imkanlarını kullanarak bu çerçeveyi daha derinlikli ve sistematik bir yapıya kavuşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the idea of God's necessary existence by examining its historical roots in the classical theist tradition and its contemporary philosophical reflections, with a particular focus on Brian Leftow's“Perfect Being Theism.”In classical theistic thought, God is understood as a necessarily existent being one who is the source of all that exists, and who possesses absolute power, knowledge, and goodness. This conception has been justified in various ways throughout history, both in philosophical and theological contexts. Brian Leftow, however, seeks to reconstruct this traditional framework through the lens of modal ontology, employing concepts such as possible worlds theory, necessary truths, divine causality, timelessness, and moral perfection. The first chapter examines the arguments presented by classical theist philosophers like Augustine, Anselm, and Boethius, outlining the historical development and core assumptions of this theological philosophical framework. The second chapter delves into Leftow's understanding of God, analyzing how he defines the concept of a perfect being and how this definition relates to ontological necessity. It also discusses key issues such as God's position across possible worlds, the act of creation, God's relationship with time, and divine moral perfection. The third chapter evaluates criticisms of the concept of necessary existence by modern period philosophers such as Hume, Kant, and Swinburne, and explores how Leftow responds to these critiques. Through this analysis, the coherence and validity of Leftow's system are assessed. Ultimately, the thesis concludes that Leftow's“Perfect Being Theism”largely preserves the core claims of classical theism, while employing the tools of modal logic to deepen and systematize its philosophical structure.