İşletmelerde kurumsal yönetim ilkeleri ve iç denetim sistemleri
Corporate governance policies and internal control systems in enterprises
  1. Tez No: 395204
  2. Yazar: MELEK KARACALAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BÜLENT GÜNCELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kurumsal Yönetim, Denetim, İç Denetim, İçDenetim Sistemleri, Kurumlarda İç Denetim, Management, Corporate Governance, Audit, Internal Audit, Internal Control Systems, The Professional Practice Of Internal Auditing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kurumsal yönetim anlayışının belirlemiş olduğu stratejiler işletmelerin hayat döngüleri içerisinde uygulandığı sürece, işletme faaliyetlerinin devamlılığı ve karlılığı sağlanmış olacaktır. Kurumsal yönetim işletmeyi faaliyetlerinde başarılı kılmak için belirleyip uygulamaya koyduğu stratejileri belirli değişkenleri belirli analiz yöntemleri ile analiz ettikten sonra çıkan sonuçlara göre oluşturur. Bununla berber iç denetim sistemi de kurumsal yönetim anlayışına yardımcı olarak işletmelerin güçlü bir yapıya sahip olmalarına neden olur. İşletmelerde iç denetçinin bulunması, işletmelerin başta yatırımcılar olmak üzere iç ve dış paydaşların işletmeye karşı olan güvenlerinin oluşmasında büyük katkı sağlar. İç denetim sisteminin uygulanmasından sorumlu olan iç denetçinin faaliyetleri kurumsal yönetim anlayışıyla bağlantılı olarak kurumsal hesap verebilirlikten sorumlu olmuş olur. Farklı bir ifadeyle işletmelerde bulunan iç denetçiler kurumsal yönetim anlayışının belirlemiş olduğu ilkelere göre var olması gereken kişilerdir ve bu kişiler kurumsal imajın oluşturulmasına direkt katkıda bulunurlar. İşletmeler stratejik yönetim ilkelerini faaliyetlerinin sevk ve idaresinde kullanırken, işletme ürünlerinin rekabet gücüne etki eden faktörlerin analizlerini yaparak, işletmelerin yönetim yapısına, sermayesine, insan gücü kapasitesine ve ekonomik değişimlerde gösterebilecekleri dirence dikkat etmelidirler. Dikkat edilmesi gereken hususların büyük bir çoğunluğu işletmenin finansal durumu ile ilgili bilgiler olurken, işletmenin faaliyette bulunduğu pazarın yapısı, pazarın değişkenlerinin ve işletmenin rakiplerinin durumları hakkındaki bilgiler de son dönemlerde önem kazanarak rekabet unsurunun öne çıkmasına neden olmuştur. Rekabet beraberinde yönetimin kurumsallaşmasını ve iç denetim sistemlerinin geliştirilerek kurum yönetimi sürecinde uygulanmasını gerekli kılmıştır. Bu çalışmada modern yönetim anlayışı olan kurumsal yönetim anlayışı ve bu anlayışın destekçisi olan iç denetim sistemleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The corporate governance understanding, and determined by the strategies of the enterprises of life-cycles in as long as it is the business continuity of operations and profitability will be provided. The corporate governance of the business activities, to make it successful, to identify and put into practice the strategies specific variables specific analysis methods in the analysis, after, according to the results. The barber's internal control system corporate governance approach to help businesses with a strong structure, they will cause the. Enterprises, the internal auditor, the presence of enterprises, particularly investors, including internal and external stakeholders operations confidence in the formation of a huge contribution. The internal control system responsible for the implementation of the internal auditor of the activities of corporate management approach, in connection with a corporate account verilebilirlikten was responsible. In other words, the enterprises, the internal auditors corporate governance approach is determined by the rules, there should be people, who can these contacts, corporate image creation of a direct contribute to the Enterprises of strategic management, the principles of the activities of the administration of the using of enterprise products to the competitiveness of factors in the analysis by management structure, capital, manpower capacity and economic changes of their resistance should pay attention to. He issues to be considered a majority of the entity's financial status and related information, while the business activities in the market structure, market variables and the business of its competitors states of information about the recent emphasis by winning the competition element of one rise. Competition with the institutionalization of the management and internal control systems of the developed and the management of the institution in the process of implementation of the strategy. In this study, the modern approach to management of corporate management approach and understanding supporter of the internal control systems are discussed in. In this study, the modern approach to management of corporate management approach and understanding supporter of the internal control systems are discussed in