Milli Eğitim Bakanlığı e-hizmet içi eğitim uygulamalarında öğretmen görüşlerine göre karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
  1. Tez No: 395208
  2. Yazar: ERKAN ÖZAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Ġçi Eğitim, Elektronik Hizmet Ġçi Eğitim, Öğretmen GörüĢleri, In-Service Training, Electronic Service Training, Teachers' Opinions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma; Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen uzaktan hizmet içi eğitim uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, bu programların öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını karşılama açısından nicelik ve nitelik yönüyle ne derece yeterli olduğu değerlendirilmiştir. Çalışmada; Milli Eğitim Bakanlığı resmi okullarında görev yapan öğretmenlerin uzaktan hizmet içi eğitimle ilgili görüşleri, öğretmenlerin meslekteki kıdem yılı, cinsiyet özellikleri gibi değişkenlere göre ne tür farklılıklar gösterdiğini belirlemek ve mevcut duruma göre çözüm önerileri ortaya koymayı amaçlanmıştır. Araştırma iki kısımda gerçekleştirilmiştir. Birinci kısım; hizmet içi eğitim, uzaktan eğitim ve e-öğrenme kavramları işlenmiştir. İkinci kısım ; uzaktan hizmet içi eğitim programına ait Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul ili Anadolu yakasına bağlı resmi okullarında görev yapan öğretmenlerin konu ile ilgili olarak görüşlerini incelemeye yöneliktir. Araştırmanın bu kısmı yapılan görüşmelerin betimlenmesinden oluşmaktadır. Araştırma nitel bir çalışmadır. Çalışma olgubilim desenine göre düzenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu aşırı veya aykırı durum ve maksimum çeşitlilik örneklemesine göre seçilmiş İstanbul ili Anadolu Yakasında bulunan 9 okuldaki 42 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada nitel veri analiz yöntemlerinden“içerik analizi”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin mesleki gelişime ihtiyaç duydukları, bunun için de hizmet içi eğitimi gerekli gördükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen uzaktan hizmet içi eğitim programlarının öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmediği, ayrıca biçim ve içerik yönünden yetersiz olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin uzaktan hizmet içi eğitim görüşlerinin cinsiyet ve hizmet yılına göre anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Öğretmenler düzenlenecek uzaktan hizmet içi eğitimlerin ihtiyaçları doğrultusunda, nitelikli olarak , yetkin eğitimciler tarafından yapılması beklentisi içerisindedirler. Araştırma sonuçlarına dayanarak Milli Eğitim Bakanalığı tarafından düzenlenecek hiizmet içi eğitim ve uzaktan hizmet içi eğitimlerin öğretmenlerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda planlanması, eğitimleri verecek eğitmenlerin alanın da yetkin olmaları, farklı değerlendirme sistemlerinin uygulanması ve eğitim faaliyetlerinin öğretmenlerin kolay ulaşabileceği yerlerde yapılarak yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the problems faced in Distance Teacher Training Programs organized by the Ministry of National Eduction and to examine the solutions offered by teachers. It is also evaluated how qualitatively and quantitatively effective these programs are in terms of meeting teachers' needs.In this study, the aim is to determine how teacher opinions differ from each other depending on variables such as their years of seniority, gender and to offer solutions in the light of the data obtained. The research was carried out in two stages. In the first stage, teacher training, distance education and online learning concepts were examined. In the second stage, it is targeted to view and assess the the opinions of teachers interviewed who work in state schools on the Anatolian side of Istanbul. The nature of the research is a qualitative one and the study involves phenomenological design.The study group of the research consists of 42 teachers from 9 different schools on the Anatolian side of Istanbul who were selected by extreme or deviant sampling and maximum variation sampling methods. The data were collected by using a half structured interview form and were analyzed by content analysis. The results of the study revealed that teachers believe they need professional development and consider teacher training programs necessary but distance teacher training programs organized by Ministry of National Education are not planned in accordance with teachers' needs and are also insuffient in form and content. Teachers' opinions on Distance Teacher Training do not differ significantly with respect to their gender or years of seniority. Teachers suggest that Distance Teacher Training programs be carried out by qualified experts and be in accordance with teacherss needs. Besides, they should be held in places where teachers can easily reach