İstanbul ili Ataşehir ilçesine bağlı mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
The investigation of professional burnout levels of the teachers who are working in vocational and technical education institutions in Ataşehi̇r,İstanbul
- Tez No: 395209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, mesleki ve teknik eğitim, öğretmen, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma, kişisel başarının azalması, Burnout, vocational and technical education, teacher, emotional exhaustion, depersonalization, reduction in personal accomplishment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul ili Ataşehir ilçesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde (MTAL) görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve bu tükenmişlik düzeyini etkileyebilecek kişisel ve mesleki faktörleri tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini Ataşehir ilçesindeki, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yapan 282 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcılara kişisel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan ve 9 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu ile tükenmişliği ölçmek amacıyla Maslach tarafından geliştirilen ve 22 sorudan oluşan Maslach Tükenmişlik Ölçeği uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeyleri; çalıştığı kurum, çalıştığı kurumdaki öğretim şekli, cinsiyet, yaş, medeni durum, kurumundaki çalışma süresi, mesleki kıdem, branş, Mesleki Teknik Eğitim (MTE) kurumunda çalışıyor olmaktan duyduğu memnuniyet, MTE Sistem başarısı ve çalıştığı kurumda kendini değerli görme değişkenlerine göre değerlendirilmiştir. Verileri analiz etmek için Cronbach Alpha Güvenilirlik testi, Shapiro-Wilk Normal Dağılım testi, Levene F testi, İlişkisiz t-testi, One Way ANOVA testi, Tukey testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, mesleki ve teknik anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin ölçek puan ortalamalarına göre düşük seviyede olduğunu göstermektedir. Ancak Duygusal tükenmişlik düzeyinin, ortalama tükenmişlik düzeyine oldukça yakın olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri; kurum, cinsiyet, yaş, branş, mesleki teknik eğitim kurumunda çalışıyor olmaktan duyduğu memnuniyet, mesleki eğitim sisteminin başarısı ve çalıştığı kurumda kendini değerli görme değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşırken, öğretim türü, medeni durum, kurumundaki çalışma süresi, mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the burnout level of teachers who are working in Vocational and Technical Anatolian High Schools in Ataşehir in İstanbul and to identify the personal and professional factors that may influence this burnout level. The sampling of the research is the 282 teachers who are working in Vocational and Technical High Schools in Ataşehir district. In this study, for the purpose of having knowledge about traits, a Personal Information Form which is prepared by the researcher and consists of 9 questions and for the purpose of evaluating the personal burnout, Maslach Burnout Inventory which is developed by Maslach and consists of 22 questions was applied to the participants. The datas were analyzed by the IBM SPSS Statistics 22 programme. The professional burnout levels of the teachers were evaluated according to the variables of the institution that they work, the teaching style of the institution that they work, gender, age, marital status, working time in institution, professional seniority, branch, the satisfaction of working in a Vocational Technical Education (VTE) Institution, the success of VTE System and self esteem in the institution that they work. To analyze the datas, Cronbach Alpha Reliability Test, Shapiro-Wilk Test of Normality, Levene F Test, Independent T-test, One Way ANOVA test, Tukey test,Kruskal Wallis test and Mann Whitney U test were used. The obtained findings show that the burnout levels of teachers who work in vocational and technical anatolian high schools are in low level according to the average scale scores. However, it is identified that the level of emotional exhaustion is very close to the average burnout level. It is identified that, while the burnout levels of the teachers are differentiating significantly according to the institution, gender, age, branch, the satisfaction of working in a vocational technical education institute, the success of vocational education system and the self esteem in the institution that they work variables; they aren't differentiating significantly according to the teaching type, marital status, working time in institution and professional seniority variables.