Etkinlik temelli geometri öğretiminin öğrencilerin öğrenme ürünlerine etkisi
The effect of activity based geometry instruction on students' learning outcames
- Tez No: 395258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik Temelli Öğretim, Öz Yeterlik İnancı, Matematiğe Yönelik Tutum, Kalıcılık, Somut Materyal, Oyun, Origami, Activity Based Teaching, Self-efficacy Beliefs, Mathematics Attitude, Origami, Permanence, Concrete Materials, Game
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul 6. Sınıf matematik öğretim programında yer alan geometri alt öğrenme alanının etkinlik temelli öğretiminin öğrencilerin akademik başarıları, geometriye yönelik öz yeterlik inançlarına, matematiğe yönelik tutumlarına ve kalıcılığa etkilerini incelemektir. Araştırma 2014-2015 Eğitim öğretim döneminde, İzmir ilinin Karabağlar ilçesinde yürütülmüştür. Çalışma deney grubunda 28, kontrol grubunda 23 öğrenci olmak üzere 51 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubu öğrencilerine etkinlik temelli geometri öğretimi yapılırken kontrol grubu öğrencilerine de geleneksel öğretim yapılmıştır. Araştırmada yöntem olarak, nitel ve nicel araştırma yöntemini bir araya getiren karma yöntem benimsenmiştir. Araştırmada açımlayıcı karma yöntem deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri için“Geometri Başarı Testi”,“Geometriye Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”ile“Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Nitel veriler için de öğrencilere görüşme soruları ve açık uçlu sorular yöneltilmiştir. Veri analizi sonucunda geometri başarısında, matematiğe yönelik tutumda ve geometriye yönelik öz yeterlikte deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Etkinlikle geometri öğretimi yapılan deney grubunda kalıcılık sağlanmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmelerde öğrenciler etkinliklerle konuları daha iyi anladıklarından ve dersin eğlenceli geçtiğinden bahsetmişlerdir. Bunun yanında etkinlikler sırasında yaşadıkları bazı zorluklara da değinmişlerdir. Deney grubu açık uçlu soruların çoğunu doğru cevaplarken kontrol grubu soruları çözmekte zorlanmışlardır. Bu çalışmanın bulgularına göre sonuçlar kısmında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of the instruction based on activities in geometry which is included in sixth grade mathematics curriculum on students' academic success their geometric Self-efficacy Beliefs , mathematics attitudes and permanence. The study is conducted in Karabağlar town of İzmir city in 2014-2015 academic years. Total of 51 students were involved in the study, in which, 28 of them were in experiment group and 23 of them in control group. In the study, experiment group students were subjected to instruction based on activities while students in control group were subjected to traditional teaching method As a method, mixed method that combines both the qualitative and quantitative research methods. The design of the research in this study is explanatory mixed method design. For the quantitative data of the study, the“Geometry Achievement Test”,“Geometric Self-Efficacy Beliefs Test”and“Mathematic Attitude Test”were applied. For the qualitative data, students were expected to respond to the interview questions and open-ended questions. The data analysis for geometry achievement test, mathematic attitude test and geometric self-efficacy beliefs test revealed that there wasn't a significant difference between experiment group and control group. The results of the interviews with students revealed that students better understand the issues and have fun in lesson with activities. Besides they have expressed the difficulties experienced during activity. Expriement group answered the open-ended questions correctly. But control group were forced to solve the open-ended questions. According to the findings of this study recommendations are given in the results section.