İzmir ili ilkokul öğretmenlerinin algılarına göre bilgi uçurma ve örgütsel bağlılık ilişkileri
The relationship between whistleblowing and organizational commitment based on primary school teachers' perceptions in İzmi̇r
- Tez No: 395269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilgi uçurma, örgütsel bağlılık, Whistleblowing, organizational commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin bilgi uçurma ve örgütsel bağlılığa ilişkin algılarını belirlemek ve bilgi uçurma ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi tespit ederek bu doğrultuda uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler geliştirmektir. Araştırma 2013-2014 öğretim yılında İzmir ili sınırları içinde yer alan 25 ilkokulda görev yapmakta olan 496 öğretmene uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanması için Bilgi Uçurma Ölçeği ve Öğretmenler için Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizlerinde yüzde (%), aritmetik ortalama (x), standart sapma (Ss), t-Testi, Anova, Scheffe testi ve öğretmenlerin algılarına göre bilgi uçurma ve örgütsel bağlılık arasında ilişki bulunup bulunmadığının belirlenmesinde ise Pearson Korelasyon Katsayısı teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin bilgi uçurmaya ilişkin algılarının“Katılıyorum”, örgütsel bağlılığa ilişkin algılarının ise“Çoğu Zaman”şeklinde değerlendirildiği belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; cinsiyet değişkenine göre ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin bilgi uçurma düzeylerinin değerlendirilmesinde anlamlı bir farklılık yoktur. Öğretmenlerin medeni durum değişkenine göre bilgi uçurma ölçeğinin gizli ve destekleyici alt boyutlarında ve ölçeğin genelinde anlamlı bir fark görülmüştür. Öğretmenlerin kıdem değişkenine göre bilgi uçurma ölçeğinin genelinde anlamlı bir fark olup; dışsal ve destekleyici bilgi uçurma boyutunda anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğretmenlerin eğitim düzeyi değişkenine göre ölçeğin genelinde ve içsel bilgi uçurma boyutunda anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğretmenlerin branş değişkenine göre bilgi uçurma düzeylerinin değerlendirilmesinde anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Medeni durum, branş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin değerlendirilmesinde anlamlı bir farklılık yoktur. Ancak cinsiyet değişkenine göre öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İlkokul öğretmenlerinin bilgi uçurma ile örgütsel bağlılık algıları arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde küçük bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to determine the perceptions of the teachers working in elementary schools on whistleblowing and organizational commitment and by identifying the correlation between whitleblowing and organizational development, to develop recommandations to its implementers and researchers. The research has been applied to 496 teachers working in 25 elementary schools within the provincial borders of İzmir in 2013-2014 academic year. To collect the research data, Whistleblowing Inventory and Organizational Commitment Inventory for Teachers were used. In data analysis frequency, percentage (%), arithmetic average (x), standard deviation (Ss), t-Test, Anova, Scheffe Test and whether there is a correlation between whistleblowing and organizational commitment according to the perceptions of the teachers were determined by Pearson Correlation Coefficient techniques. The findings of the research indicate that the teachers' perception on whistleblowing concentrates on“I agree”and their perception on organizational commitment concentrates on“Mostly”. According to the findings of the research, there is not a significant discrepancy in the evaluation of the elementary school teachers' whistleblowing levels, in relation to the gender variable. A significant discrepancy has been noticed within the anonymous and supportive sub-dimensions of the whistleblowing inventory and throughout the entire inventory, in relation to the marital status variable of the teachers. In relation to the seniority variable of the teachers, a significant discrepancy was noticed throughout the entire inventory, but one within the exterior and supportive dimension was not remarked. A significant discrepancy was determined throughout the entire inventory and within the interior whistleblowing dimension in relation to their education level variable. It became evident that there is a significant discrepancy in the evalution of the whistleblowing levels of the teachers in relation to their field of study variable. In relation to the marital status, field of study and professional seniority, there is not a significant discrepancy in the evaluation of the elementary school teachers' organizational commitment levels. However, in relation to gender variable, a significant discrepancy in the teachers' organizational commitment levels was found. It has been seen that there is a little, significant correlation in a positive way, between elementary school teachers' perceptions on whistleblowing and orgazinational commitment.