Sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin Türkçe öğretimi konusundaki yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish language teaching adequacy of the pre-service teachers
- Tez No: 395274
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yeterlilik, Türkçe Öğretimi, Türkçe Öğretimi Yeterliliği, Sınıf Eğitimi, Adequacy, Teaching Turkish Language, Turkish Teaching Adequacy, Elementary Teacher Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin Türkçe Öğretimi konusundaki yeterliliklerine ilişkin görüşlerini belirlemek ve elde edilen görüşlerin akademik başarı ortalamalarına, bir yılda okunan kitapların ortalama sayısına ve sınıf öğretmenliği programına isteyerek yerleşip yerleşmemesine göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi programında öğrenim gören 374 son sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Türkçe Öğretimi Yeterlilik Ölçeği”ile elde edilmiştir. Ölçeğin yapı ve kapsam geçerliği için uzman görüşleri alınmıştır. Yapılan ön uygulamadan sonra ölçeğin güvenirliği 0,98 olarak bulunmuştur. Verilerin analizinde SPPS 15 tekniği kullanılarak aritmetik ortalama, yüzde ve standart sapma, t testi, non- parametrik Kruskal Wallis-H testi ve Tukey testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmen adayları kendilerini Türkçe Öğretimi yeterliliği bakımından“iyi”düzeyde yeterli görmüşlerdir. Öğretmen adaylarının Türkçe öğretim yeterlilikleri akademik başarı ortalamalarına göre anlamlı bir farklılık göstermezken, bir yılda okunan kitapların ortalama sayısına göre ve sınıf öğretmenliği programını isteyerek tercih edip etmemelerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research evaluation of Turkish language teaching adequacy of the pre-service teachers and to identify the cahange in the opinions of pre-service teachers about their adequacies on teaching Turkish language according to their average academic achievements, average number of books read in a year and willingly locate in the elementary teacher education teaching program. Research was conducted with 374 senior students at Dokuz Eylul University Faculty of Elementary Teacher Education. Research data was obtained with“Turkish Teaching Efficacy Scale”that developed by the researchers. Expert opinions were taken for the structure and content validity of the scale. After the preliminary application, the reliability of the scale was found to be 0.98. In the data analysis; percentage,standard deviation, t-test, non-parametric Kruskal Wallis-H test and Tukey test were used. In the end of this research pre-service teachers have found themselves as“good”sufficient in adequacy of Turkish teaching. Although there were not significant differences between pre-service teacher's Turkish language teaching adequacies and their average academic achievements, there were significant differences in pre-service teacher's Turkish language teaching adequacies with average number of books read in a year and whether willingly to choose the elementary teacher education program.