Zihin engelli öğrencilere resimli kartlar aracılığı ile özbakım ihtiyaçlarını bildirme becerisinin öğretiminde sabit bekleme süreli öğretiminin etkililiği
The effectiveness of the constant time delay in teaching self care ability with flash cards to mentally retarded students
- Tez No: 395285
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sabit Bekleme Süreli Öğretim, Zihin Engelli Çocuklar, Öz Bakım İhtiyaçlarını Bildirme, Constant Time Delay, Mentally Handicapped Students, Reporting Self-Care Needs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, zihin engelli öğrencilere resimli kartlar aracılığı ile öz bakım ihtiyaçlarını bildirme becerisinin öğretiminde sabit bekleme süreli öğretimin etkililiğini araştırmaktır. Araştırmada ayrıca araç-gereçler ve ortamlar arası genelleme ve öğretim sona erdikten bir, iki ve dört hafta sonraki kalıcılık etkisine bakılmıştır. Bu araştırmaya, orta ve ağır zihinsel yetersizlik tanısı almış beş öğrenci katılmıştır. Öğrencilerden biri denek yitimi olabileceği göz önünde bulundurularak yedek denek olarak seçilmiştir. Bir öğrenci ile de pilot çalışma yapılmıştır. Araştırma üç denek ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreci, araştırmacı tarafından; yoklama, öğretim, izleme ve genelleme oturumları olarak düzenlenmiştir. Tüm öğretim oturumları birebir öğretim düzeni ile yürütülmüştür. Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden biri olan denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılarak desenlenmiştir. Bu araştırmanın bağımlı değişkeni resimli kartlar aracılığı ile öz bakım ihtiyaçlarını bildirme becerisidir. Deneklere resimli kartlar aracılığı ile öz bakım ihtiyaçlarını bildirme becerisinin öğretiminde kullanılan sabit bekleme süreli öğretim, araştırmanın bağımsız değişkenini oluşturmaktadır. Araştırmanın bulguları sabit bekleme süreli öğretimin zihin engelli çocuklara resimli kartlar aracılığı ile öz bakım ihtiyaçlarını bildirme becerisinin öğretiminde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğrenilen becerinin öğretim bittikten bir, iki ve dört hafta sonra da korunduğu ve farklı araç-gereçlere ve ortamlara genellenebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effectiveness of constant time delay instruction in teaching the skill of reporting self-care needs with flash cards to mentally handicapped students. This study also examined the effect of generalization accross materials and conditions and maintenance one, two and four weeks after the end of training. Five students who have the diagnosis of moderate and severe mental reterdation was participated in this study. One of the students was chosen as replacement subject for avoiding subject loss. A pilot study was conducted with one of the students. The study was conducted with three subjects. The implementation process was organized as probe, instruction, maintenance and generalization sessions by the researcher. One to one instruction was used in all instruction sessions. The experimental design of this study was multiple probe model with probe conditions a cross subjects which is one of the single subject research models. The dependent variable of this research was subjects'with flashcards in the self care supplies ability. The independent variable of this research was constant time delay instruction which was used to the subjects. The findings of this study showed that constant time delay instruction was effective in teaching the skill of reporting self-care needs with flash cards to mentally handicapped students. Additionally, generalization accross materials and conditions and maintenance one, two and four weeks after the end of instruction was found to occur.