Ortaokul matematik öğretmen adaylarının cebir öğrenme alanına ilişkin alan ve pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
An investigation of elementary school mathematics teacher candidates'subject matter knowledge and pedagogi̇cal content knowledge regardi̇ng the algebra
  1. Tez No: 395286
  2. Yazar: FERİHA HANDE ÇIKRIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN NARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim İçin Matematiksel Bilgi, Pedagojik Alan Bilgisi, Alan Bilgisi, Cebir Öğrenme Alanı, Ortaokul Matematik Öğretmen Adayı, Mathematical Knowledge for Teaching, Pedagogical Content Knowledge, Subject Matter Knowledge, Algebra Learning Area, Middle School Math Teacher Candidate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul matematik öğretmen adaylarının 8. sınıf cebir öğrenme alanına ilişkin alan ve pedagojik alan bilgilerini, Ball, Thames ve Phelps (2008) tarafından geliştirilen,“Öğretim İçin Matematiksel Bilgi”kuramsal çerçevesinden yararlanarak incelemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan özel durum çalışması deseninden yararlanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcıları 2014-2015 öğretim yılı Öğretmenlik Uygulaması dersini almakta olan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan üç son sınıf ortaokul matematik öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmada yer alacak öğretmen adaylarının belirlenmesinin ardından her bir öğretmen adayı ile ÖMB modelinin bileşenlerine ilişkin görüşmeler yapılmıştır. Sonrasında her bir öğretmen adayının dörder saatlik öğretim süreçleri gözlenmiş ve video kamera ile kaydedilmiştir. 8. sınıf cebir öğrenme alanına ilişkin öğretim süreçlerinin tamamlanmasının ardından her bir öğretmen adayı ile genel bir görüşme daha yapılmıştır. Öğretmen adaylarının video kayıtlarından ve ses kayıtlarından elde edilen veriler birebir yazıya aktarılarak her bir öğretmen adayının derslerine ilişkin yazılı formlar oluşturulmuştur. Elde edilen bilgiler ÖMB modelinin bileşenlerine ait göstergeler bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının 8. sınıf cebir öğrenme alanına ilişkin matematik öğretme bilgilerinde eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerinin eksikliklerinin özellikle özelleştirilmiş alan bilgisi ile alanın ve öğrencinin bilgisi basamaklarında yoğunlaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the elementary school mathematics teacher candidates' subject matter knowledge and pedagogical content knowledge regarding the algebra learning area by using MKT which developed by Ball, Thames and Phelps (2008). The study conducted by utilizing case study design that is one of the qualitative methods. The participants of the study consisted of three volunteer mathematics student teachers who were attending school experience course. Following the selection of teacher candidates were interviewed each regarding to components of MKT model. Four mathematics lessons about algebra learning area taught by each of the participants were observed and videotaped. After the participants' four hours teaching process were completed general interview was made. The data obtained from videotapes and audio-tapes were verbatim transcribed and therefore the writing forms of each participants' lessons transcripts were constructed. The particular episodes of the participants' lessons were examined in the context of MKT's indicators. The study results indicated that the mathematical knowledge of the teachers were not adequate for providing effective instruction. It was determined that the shortcomings displayed by the teachers were mainly related to their lack of specialized content knowledge and to their lack of knowledge on content and student.