Kaynaştırma eğitimi yapılan sınıflarda normal gelişim gösteren çocuğu bulunan ailelerin kaygı düzeyi
The anxiety levels of families with children showing normal development in inclusive classes
- Tez No: 395287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. SUNAY YILDIRIM DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, Engellilik, Normal Gelişim Gösteren Çocuk Annelerinin Kaygı Düzeyi, Inclusive Education, Disability, The Anxiety Levels of normally developing children's mother
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, kaynaştırma eğitimi yapılan sınıflarda normal gelişim gösteren çocuğu bulunan ailelerin kaygı düzeylerini incelemektir. Araştırma tarama modelindedir. Çalışmanın evreni 2014–2015 eğitim öğretim yılında İzmir merkezinde bulunan (birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar olan dönemlerde tüm sınıflarda en az bir kaynaştırma öğrencisinin bulunduğu) 30 ilkokulda öğrenime devam eden normal gelişim gösteren öğrencilerin ailelerinden oluşmaktadır. Araştırma 1063 veri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ailelerin kaygı düzeylerini ölçmek amacıyla 'Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri' ve ailelerle ilgili araştırma değişkenleri hakkında bilgi toplamak amacıyla 'Ailelere İlişkin Demografik Bilgi Formu' kullanılmıştır. Veriler, istatistik program kullanılarak bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda normal gelişim gösteren çocuğa sahip ailelerin eğitim durumuna, çocuk sayısına ve daha önce kaynaştırma öğrencisiyle karşılaşıp karşılaşmama durumuna göre sürekli kaygı düzeylerinde anlamlı fark saptanmıştır. Cinsiyete, yaşa, kaynaştırma eğitimine yönelik tutumlara, kaynaştırma öncesi bilgilendirme programına katılıp katılmama durumlarına göre ise ailelerin kaygı düzeylerinde herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Ailelerin kaygı düzeylerinin azalmasına yardımcı olmak için ailelere kaynaştırma öğrencileri ve programları hakkında bilgi verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the anxiety levels of families with children showing normal development in inclusive classes This research is survey model. This consists of the families whose students continue their education with normal development. in 30 primary schools (which have at least one inclusive student in classes at all grades from first class to fourth class) located in Izmir center in 2014-2015 academic year. This study was evaluated by 1063 data. In this study in order to measure the anxiety levels of families, 'Spielberger State-Trait Anxiety Inventory' and to gather information about the research variables related with families, 'Family Demographic Information Form' was used. All data were analyzed in a computer environment by using the statistics program. As a result of research, a significant difference was detected in anxiety levels of families having children with normal development status according to their education level, number of children and having inclusion student experience or have not. No differences were found in anxiety levels of families according to gender, age, attitudes towards to inclusive education, participation status to inclusive education. Help to reduce family anxiety levels, informing the families about inclusive students and inclusive programme is recommended.