Teaching critical thinking skills through the use of short stories
Kısa hikâye yoluyla eleştirel düşünme öğretimi
  1. Tez No: 395296
  2. Yazar: MURAT GÜNEŞDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EleĢtirel düĢünme, kısa hikâye öğretimi, Ġngiliz dili öğretimi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
“Eleştirel düşünme”terimi çok sayıda bilim adamı tarafından tanımlanmaya çalışılmış olsa da, bu terimin geniş kabul gören standart bir tanımı bulunmamaktadır. İngilizce derslerinde eleştirel düşünme becerilerini kullanmanın öğrencilerin performanslarını artırdığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı kısa hikâye öğretiminin öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirip geliştirmediğini araştırmaktır. Çalışma katılımcıları bir lisenin iki sınıfında öğrenim gören öğrencilerdi ve bu öğrenciler kontrol ve uygulama olmak üzere iki deney grubuna ayrılıp, veri toplamak için Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Uygulama grubunda bulunan öğrenciler eleştirel düşünme becerileri kullanarak dört adet kısa hikaye öğrendiler. Bu gruptaki öğrencilerin yapılandırılmış sınıf içi tartışmaları Evelyn Waugh'ın Mr. Loveday's Little Outing, Katherine Mansfield'ın Miss Brill ve The Fly, ve Kazuo Ishiguro'nun A Family Supper isimli kısa hikayelerini öğrenirken eleştirel düşünme kullanmalarının yolunu açtı. Bu çalışmanın sonuçları eleştirel düşünme strateji kullanımı ile kısa hikaye öğretimi arasındaki sinerjinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The term“critical thinking”has been defined by numerous scholars in a variety of ways and there is no widely accepted standard definition. It is believed that using critical thinking skills in English classes enhances students' performance. The purpose of this study is to tackle whether critical thinking skills can be enhanced through short story teaching or not. Two high school classes which participated in the study were assigned into two experimental groups, control group and intervention group, and were given Cornell Critical Thinking Test, Level X both as pretest and posttest. In the intervention group, students dwelt upon four short stories through critical thinking skills. Their structured class discussions paved the way for them to be exposed to the critical thinking use through Mr. Loveday's Little Outing by Evelyn Waugh, Miss Brill and The Fly by Katherine Mansfield, and A Family Supper by Kazuo Ishiguro. The results of the study highlight the importance of the synergy between critical thinking strategy use and short story teaching. Keywords : Critical thinking, short story teaching, English language teaching