Başkanlık sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine bir inceleme
A study on applicability of presidential system in Turkey
- Tez No: 395347
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM KILIÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: Başkanlık sistemi, Parlamenter sistem, Yarı başkanlık sistemi, Başkanlık sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği, Presidential system, Parliamentary system, Quasi Presidential System, Presidential system applicability in Turkey
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Niğde Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye'de zaman zaman rejim krizleri yaşanmaktadır. Bu krizlerin meydana gelmesini önlemek amacıyla anayasalarda değişikliklere gidilmektedir. Bu değişikliklerin yararlı bir sonuç doğuramayacağını düşünenler, rejim değişikliğine gidilmesi gerekliliğini savunmaktadırlar. Özellikle son zamanlarda İktidar partisinin desteğiyle başkanlık sistemine geçilmesini isteyenlerin sayısı günden güne artmaktadır. Başkanlık sistemine geçilmesini savunanlara göre, bu sistemle Türkiye'nin güçlü, demokratik, istikrarlı bir yönetime sahip olacaktır. Diğer taraftan başkanlık sistemine geçilmesinin Türkiye açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını ileri sürenler de bulunmaktadır. Bu kişiler, sistemin katılığını, meşruiyet sorununu, yasama-yürütme ilişkilerinin sekteye uğrayabilmesi ve seçimi kazanan başkanın dışında diğer siyasi partilerin siyasette aktif olamayacağı görüşlerini ileri sürerler.
Özet (Çeviri)
In Turkey regime crises are occur from time to time. In order to prevent the occurrence of these crises, visitations must be changed. Those who think that these changes won't lead to beneficial results, advocate that regime it self must be changed. Especially recently, the number of defender of presidential system are increasing day by day with the support of the party in powder .according these defender of presidential system with applying this system Turkey will have powerful, democratic and stable management on the other hand there are others who think that presidential system would lead negative results for Turkey. These people set forth that this system is rigidity, legitimacy problem. Legislative executive relationships may be interrupted and except the elected president the other political parties can not be active in politics.