A quantitative investigation of mathematical knowledge for teaching and self-efficacy: Middle school mathematics teachers in Turkey
Ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik öğretmenlik bilgisi ve öz yeterlik seviyeleri üzerine nicel bir çalışma
- Tez No: 395388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SENCER ÇORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretmek için gereken alan bilgisi, öz yeterlik, sayı kavramları ve işlemler, orta okul, Mathematical knowledge for teaching, self-efficacy, number conceptsand operations, middle school
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik öğretmek için gereken alan bilgileri ve öz yeterlik düzeylerini incelemektir. Örneklem, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı rastgele seçilmiş 15 farklı okulda görev yapan 42 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler, sayı kavramları ve işlemler bilgisi ölçeği ve matematik öğretimi öz yeterlik inancı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Yaş grubu ve sertifika türü bağımsız değişkenleri ile çok değişkenli varyans analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz iki farklı yaş grubundaki öğretmenlerin ortalama öz yeterlik düzeyleri arasında 0.84 standart sapmalık bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmenlerin matematik öğretmek için gereken alan bilgileri ve öz yeterlik düzeyleri arasında sertifika türüne göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin öğrettikleri alana özgü yetkinlikleri, öğretmen eğitimindeki reform odaklı girişimler ve öğretmenlerin aldıkları hizmet içi eğitimlerin kalitesi göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the mathematical knowledge for teaching and self-efficacy levels of middle school mathematics teachers in Turkey. The sample consisted of 42 teachers, working at 15 randomly-selected schools in the Çankaya district of Ankara. Data were collected by using the number concepts and operations scale and the mathematics teaching efficacy beliefs instrument. A multivariate analysis of variance was conducted, where the independent variables were age (novice or senior) and certification type (faculty of education or alternatively certified). The analysis revealed that there was 0.84 standard deviations difference between the mean self-efficacy levels of novice and senior teachers. No statistically significant difference was observed between the self-efficacy beliefs and mathematical knowledge of teachers with respect to their types of certification. Results were discussed in terms of subject-specific competencies for teaching, reform-oriented efforts in teacher education and recruitment, and quality of professional development for teachers.