Ters yüz sınıf modelinin ortaokul öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarıları ve öz düzenleme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect the flipped classroom model on middle school students' academic achievement and self-regulation skills in mathematics course
  1. Tez No: 695917
  2. Yazar: UFUK ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz sınıf modeli, matematik eğitimi, kesirler, 5. sınıf, öz düzenleme becerisi, The flipped classroom model, mathematics education, fractions, 5th grade, self-regulation skill
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnsanoğlunun teknolojiyle olan bağı günden güne artmaktadır. Artan bu ilişki sonucunda, teknoloji çeşitli disiplinlerin öğretilmesinde kullanılan yöntem ve teknikler arasında yerini almıştır. İngilizce adı“Flipped Classroom”olan ve Türkçeye“Ters Yüz Sınıf Modeli”olarak çevrilen yöntem son yıllarda dünyada ve ülkemize yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, ters yüz sınıf modelinin 5. sınıf matematik dersinde“Kesirler ve Kesirlerle İşlemler”ünitesinde, öğrencilerin akademik başarısı ve öz düzenleme becerilerinin üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda 5. sınıf matematik dersi“Kesirler ve Kesirlerle İşlemler”ünitesinde ters yüz sınıf modelinin öğrenci başarısına etkisini incelemek üzere ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda, ters yüz sınıf modeli uygulaması sonrasında deney grubu öğrencilerinden amaçsal örnekleme türlerinden maksimum çeşitlili yöntemine göre seçilen bir gruba yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılının Adana ilinin Seyhan ilçesinde sosyoekonomik durumu ve akademik başarısı düşük düzeyde olan bir ortaokulun beş farklı şubesinde bulunan toplam 97 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubu olmak üzere iki şube, kontrol grubu olmak üzere ise üç şube belirlenmiştir. Araştırma süresi yedi haftadır. Veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, öz düzenleyici öğrenme stratejileri ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada grupların akademik başarı değişimini belirlemek için 29 soruluk başarı testi ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Deney grubunda dersler ters yüz sınıf modeline uygun olarak işlenmiştir. Ters yüz sınıf modelinde, mevcut öğretim yönteminden farklı olarak sınıf içerisinde yapılması gereken aktiviteleri evde, evde yapılması gereken aktiviteleri ise sınıfta yapılmaktadır. Bu modelde öğrenciler konunun teorik bilgilerini evde öğrenirken, üst düzey bilişsel kademelerine sınıfta ulaşmaktadır. Çalışmada konu ile ilgili videolar araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Ayrıca Eğitim Bilişim Ağı'nda bulunan içerikler de kullanılmıştır. Videolar ve etkinlikler öğrencilere Eğitim Bilişim Ağı üzerinden ulaştırılmıştır. Kontrol grubunda ise dersler yedi haftalık süreçte mevcut öğretim yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın nitel boyutunu incelemek üzere öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak, ters yüz sınıf modeli hakkında olumlu ve olumsuz görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin velilerinden gerekli izinler alınarak görüşmecilerin ses kaydı alınmıştır. Ayrıca deney grubuna, ters yüz sınıf modelinin öz düzenleme becerisine etkisini incelemek üzere 40 maddelik öz düzenleyici öğrenme stratejileri ölçeği uygulanmıştır. Çalışılan grupların akademik başarı testi ön test uygulamasının sonuçları incelendiğinde iki grubunda kesirler ve kesirlerle işlemler ünitesindeki, akademik başarıları denk olduğu görülmüştür. Ters yüz sınıf modelinin akademik başarı üzerine etkisini belirlemek amacıyla tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Son test uygulamasının sonuçları incelendiğinde ise deney grubu lehine anlamlı bir şekilde farklılaşma olduğu görülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonucunda öğrencilerin ters yüz sınıf modeli hakkında olumlu görüşlerinin olduğu, modeli kısa zamanda benimsedikleri ve diğer derslerin de bu model ile işlenmesini uygun gördükleri sonucuna varılmıştır. Deney grubuna uygulanan öz düzenleyici öğrenme stratejileri ölçeğinin analizinde ise öğrencilerin öz düzenleme becerilerinin ters yüz sınıf modeli ile geliştiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The connection of human beings with technology is increasing day by day. As a result of this increasing relationship, technology has taken its place among the methods and techniques used in teaching various disciplines. The method, whose English name is“Flipped Classroom”and translated into Turkish as“Inside Out Class Model”, has become widespread in the world and in our country in recent years. The aim of this study is to investigate the effect of the inverse class model on the academic success and self-regulation skills of the students in the 5th grade mathematics lesson in the“Fractions and Fractions Operations”unit. Quantitative research method was used in the study. In the quantitative dimension of the research, a semi-experimental research design with pretest-posttest control group was used to examine the effect of the inverse class model on student success in the 5th grade mathematics lesson“Fractions and Fractions Operations”. In the qualitative dimension of the study, semi-structured interview forms were applied to a group selected from the experimental group students according to the maximum diversity method from the purposeful sampling types after the flipped classroom model application. The sample of the research consists of 97 students in five different branches of a secondary school with low socioeconomic status and academic achievement in Seyhan district of Adana province of 2019-2020 academic year. Two branches were determined as the experimental group and three branches as the control group. The research period is seven weeks. Academic achievement test, self-regulated learning strategies scale and semi-structured interview form were used as data collection tools. In order to determine the academic success change of the groups, 29 question achievement test was applied as pre-test and post-test. Lessons in the experimental group were taught in accordance with the reverse model. In the flipped classroom model, unlike the current teaching method, the activities that should be done in the classroom are carried out at home and the activities that should be done at home are carried out in the classroom. In this model, while students learn the theoretical knowledge of the subject at home, they reach their senior cognitive levels in the classroom. Videos related to the subject in the study were prepared by the researcher. It has also been used in the content of the Education Information Network. Videos and activities were delivered to students via Education Information Network. In the control group, the lessons were carried out using the current teaching method for seven weeks. Semi-structured interviews were conducted with the students to examine the qualitative dimension of the research, and their positive and negative opinions about the reverse education model were obtained. By obtaining the necessary permissions from the parents of the students, the voice recording of the interviewers was taken. Analyzes were made by taking expert opinion using these records. In addition, a 40-item self-regulatory learning strategies scale was applied to the experimental group to examine the effect of the reverse education model on self-regulation skill. When the results of the academic achievement test pretest application of the studied groups were analyzed, it was seen that the academic successes of fractions and transactions in the two groups were equivalent. One-way analysis of covariance (ANCOVA) was used to determine the effect of the inverse class model on academic achievement. When the results of the post test application were examined, it was seen that there was a significant difference in favor of the experimental group. As a result of the analysis of the data obtained from the semi-structured interviews, it was concluded that the students had positive opinions about the reverse education model, that they adopted the model in a short time and that they considered the other courses to be taught with this model. In the analysis of the scale of self-regulatory learning strategies applied to the experimental group, it is seen that the self-regulation skills of the students develop with the inverse education model.