The effects of daylight design features on the visitor satisfaction of art museums
Günışığı tasarım özelliklerinin müze ziyaretçilerinin memnuniyetine etkisi
  1. Tez No: 395409
  2. Yazar: ŞEVKİYE MERVE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AFACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Günışığı Tasarımı, Günışığı Kontrol Stratejileri, Sürdürülebilirlik, Görsel Konfor, Daylight Design, Daylight Control Strategies, Visual Comfort, Sustainability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günışığı, ışıklandırma tasarımının önemli bir elemanıdır. Günışığı sadece görsel konfora katkıda bulunmaz aynı zamanda mimari mekânların görsel çevre kalitelerinde gelişme sağlar. Aynı zamanda günışığı kullanımı enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir bir çevre yapısına katkıda bulunur. Bu kapsamda etkili bir günışığı tasarımı ve kontrol stratejileri çok önemli bir role sahiptir. Ancak sanat müzelerinde günışığı tasarımı kolay değildir. Sanat müzelerinin bünyesinde barındırdığı farklı hassasiyet yapısındaki farklı sanat objeleri, günışığı tasarımını sanat müzeleri için zorlaştırır. Bu farklı hassasiyet yapısındaki sanat objelerinin fazla ve filtresiz gelen günışığına maruz kalarak bozulması, müze kavramına ters düşer. Bu çalışma günışığı tasarım özelliklerinin sanat müzelerinin görsel çevre kalitesine ve ziyaretçilerinin görsel konforuna etkileri üzerinedir. Bu çalışmaya yönelik İstanbul Modern Sanat Müzesinde saha çalışması yapılmıştır. Çalışma anket analizleri ve Autodesk 3D's Max 2014 ile yapılan simülasyondan oluşmaktadır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demografik bilgi edinilirken, ikinci bölümde belirlenen müze kullanıcılarının memnuniyet dereceleri belirlenmektedir. Anketin son bölümü ise listelenen günışığı faktörlerinin önem dereceleri üzerinedir ve bu bölüm genel olarak sanat müzelerini kapsar. Anket hem açık hava şartı hem de bulutlu hava şartı için aynı 100 kişiye uygulanmıştır. İstanbul Modern Sanat Müzesinin aydınlanma değerleri simülasyon programı ile elde edilmiştir. İstatistiksel analizlere ve simülasyon analizlerine göre günışığı kullanımı çok parametreli bir işlemdir. Günışığının, görsel konfor ile birçok korelasyonu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda günışığı tasarımına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Daylight is an important element of lighting design strategies. Daylight allows visual comfort and enhances visual environmental quality within architectural spaces. Daylight usage also allows sustainability by allowing energy conservation. In this manner, proper daylight design issues and control strategies have significant role. However, in art museums, daylight is a very difficult element to deal with. The difficulty is caused because of the damage that can be caused by daylight exposure on different objects with different sensitivity levels in art museums. This study aims to search the effects of daylight design features on the visual environmental quality of art museums and visual comfort of the visitors. A case study was conducted in İstanbul Modern Art Museum, Istanbul. The thesis is based on the user data obtained through a survey questionnaire and daylight simulation data obtained by Autodesk 3D's Max 2014. A three part questionnaire was conducted with 100 participants for both overcast sky and clear sky condition to rate visitor satisfaction with the museum and importance levels of daylight design issues by considering all art museums in general. The daylight illuminance data of the museum was measured in a scaled model by a computer simulation program. According to the statistical analyses and simulation renderings, daylight design is a multi-parameter task. There are many significant correlations between visual comfort and satisfaction. The study concludes with a number of daylight design guidelines.