Integrated pest management of root-knot nematode meloidogyne incognita populations on tomatoes and eggplants
Domates ve patlıcan bitkilerinde kök-ur nematodu, Meloidogyne incognita populasyonlarının entegre zararlı yönetimi
  1. Tez No: 395683
  2. Yazar: BANAZ ABED SALIH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Meloidogyne incognita, entegre mücadele, entomopatojenik fungus, nematisit, Domates, Patlıcan, Meloidogyne incognita, integrated pest management, entomopathogenic fungi, nematicide, tomatoes, eggplants
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kök-ur nematodları, Meloidogyne türleri, 2.000 'den fazla geniş bir konukçu yelpazesi olan patojenlerdir. Meloidogyne türlerini kontrol etmek veya verdikleri zararları en aza indirmek için, bir ya da birden fazla mücadele yöntemine gereksinim bulunmaktadır. Bu çalışmada, IPM konseptinde, domates ve patlıcan bitkilerinde iki entomopatojen fungus türü (Beauveria bassiana, Isaria tenuipes) ile bir nematisit, Nemasat 500 EC (Fenomiphos) ve bir kontrol (muamelesiz)'un M. incognita popülasyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma tesadüfi bloklar deneme desenine göre iki nematot seviyesi (bitki başına 1000 ve 2000 J2) ile iki fungus konsantrasyonu (200 ve 400 uL\saksı) ve iki Nematisit dozu (2 ve 4ul\saksı) muameleleri halinde beş tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmanın her iki kısmında da bitki çeşitlerinin tüm parametreler (P≤0.05) üzerinde kayda değer bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Muamelelerin bitki boyu ve bitki yaş ağılığına önemli etkilerinin olduğu görülmüştür. Çalışmada en büyük bitki boyu Beaveria bassiana'nın uygulandığı saksılarda bulunmuş olup, bunlar sırası ile domateste 63.45 ± 3.7 cm ve patlıcanda 36.96 ± 4.1 cm olmuştur. Tüm muameleler arasında, tüm bitkiler için, domates saksı başına 200 uL ve patlıcan saksı başına 400 uL konsantrasyonun uygulandığı bitkilerde kök-ur nematodu kontrolü için en iyi sonuçları verebildiği görülmüştür. Beauveria bassiana'nın nematot yönetim taktikleri içinde ciddi bir şekilde yer alması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Root-knot nematodes, Meloidogyne species, are a wide range distributed pathogens attacking over 2,000 various plant species. In order to control or minimize the Meloidogyne damage to crops, one or more management tactics need to be applied. In this study, in IPM (Integrated pest management) concept, the effects of two entomopathogenic fungi (Beauveria bassiana, Isaria tenuipes) and one nematicide, Nemasat 500 EC (Fenomiphos) along with a control (without any treatment) on M. incognita populations have been investigated on tomato and eggplant. Experiment was designed as randomized complete block with two nematode inoculums (1000 and 2000 eggs/J2 per plant) and two rates of each of two fungi (200 and 400µL/plant) and two rates of nematicide (2 and 4µL/plant), replicated five times. There was a significant effect of plant varieties on all parameters (P≤0.05) in both trials. There was a significant effect of treatments on plant height and green part fresh weights. Also, different inoculums nematode levels influenced the root-galling indices significantly in trail one. However, there were no significant differences between the nematode levels interactions. In the study the greatest plant heights were found in Beauveria bassiana treated pots as 63.45±3.7 cm and 36.96±4.1 cm on tomato and eggplant, respectively. Among all treatments, for all plants, application of rate of 200 µL Beauveria bassiana per pot for tomato and 400 µL for eggplant could give the best results for root-knot nematode control. It was evident that Beauveria bassiana deserves a serious consideration for inclusion into upcoming studies and the nematode management tactics.