60 yaş ve üzeri hastaların günlük yaşam aktivitelerine uyumu ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluate the compliance of the patients aged 60 and over with daily life activities and their life qualities
  1. Tez No: 395725
  2. Yazar: NEJLA BİÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜMRÜT AKGÜN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi, Elderly, daily life activities, life quality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma, 60 yaş ve üzeri hastaların günlük yaşam aktivitelerine uyumu ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırmanın evrenini Eylül 2014- Şubat 2015 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatarak tedavi gören 60 yaş ve üzeri 340 hasta, örneklemi ise araştırmaya katılmayı kabul eden, iletişime açık, en 60 yaş ve üstü 320 hasta oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında hastaların tanıtıcı özelliklerini içeren Kişisel Bilgi Formu, Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği, ve WHOQOL Bref Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada %73.5'ünün görme, %67.3'inin işitme, %60.3'ünün hareket, %78.2'sinin tat almada yetersizlik yaşadığı, %68.3'ünün Alet/Protez/cihaz kullandığı, %69.5'inin baston kullandığı saptanmıştır. Hastaların fiziksel yetersizliğine göre bağımlılık durumlarının dağılımına bakıldığında; görme, işitme, hareket, tat alma sorunu yaşayanlarda bağımsız olarak günlük yaşam aktivitelerini yapmakta yetersiz oldukları, yardımcı araç-gereç (gözlük, işitme cihazı, protez, baston) kullananlarda ise günlük yaşam aktivitelerini yine bağımsız bir şekilde yerine getirmekte zorluk yaşadıkları belirlenmiştir. Hastaların Yaşam Kalitesi alt boyut puan ortalamaları incelendiğinde; Bedensel alan (10.45±1.53), ruhsal alan (9.23±1.87), sosyal alan (9.45±1.76) ve çevresel alan (9.65±1.66) puan ortalamalarının dağılımının düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Hastaların günlük yaşam aktivitelerinde yetersizlik yaşadıkları, yardımcı alet kullanarak fiziksel yetersizliklerini tamamlamaya çalıştıkları ve Yaşam Kalitesi puan ortalamalarının düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study was conducted descriptively in order to evaluatethe compliance of the patients aged 60 and over with daily life activitiesand their life qualities. Material and Method:The population of this study conducted as descriptively was comprised of 340 patients aged 60 and over who received inpatient treatment at Medical Faculty Hospital of Caucasus University between the dates of September 2014 and February 2015 and sample wascomprised of 320 patients who accepted to take part in the study and are extrovert andaged 60 and over.In The Study Data Collection, Personal Information Form including descriptive characteristics of the patients , Daily Life Activity Scale and WHOQOL Bref Quality of Life Scale were used. Findings:It was found that 73.5 percent of patients have deficiency in seeing ,% 67.3 in hearing,% 60.3 inmovement , %78.2 in taste, and also % 68.3 use appliance /prosthesis/device , %69.5 use cane.When looked at the distribution of the patients' dependency states according to their physical disabilities, it was determined that those having deficiency in vision,hearing,movement and taste are independently unable to perform daily life activities and those using assistive tools and equipment (glasses,hearing aids,prostheses,canes) have difficulty in fullfilling daily life activities independently again.When Subdimension Average Scores of Patient's Quality of Life were analyzed, the distribution of average scores of Physical area(10.45±1.53), Psychological area (9.23±1.87),Social area (9.45±1.76), Environmental area (9.65±1.66)were found to be low. Result: It was found that patients are inadequate in performing daily life activities, that they try to make up their physical disabilities by using assistive tools and that average scores of their quality of life are low.