Yerel yönetimlerde kamu hizmetlerinin sunumun yöntemlerinde değişim: İzmir Büyükşehir Belediyesi örneği
Method of presentation of local government in the public service change: The case of Izmir Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 395835
  2. Yazar: HATİKE KOÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: public service, local government, Izmir Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı; devlet anlayışında meydana gelen değişimin kamu hizmetlerini sunma yöntemlerine yansımalarını, İzmir Büyükşehir Belediyesi uygulamaları üzerinden değerlendirmektir. Çalışmada öncelikli olarak; devletin değişim aşamaları verilmiş, bunların kamu hizmetlerine ve kamu hizmetlerinin sunulma yöntemlerine olan etkileri ele alınmış son olarak da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet sunma yöntemleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen bulgular sonucunda görülmüştür ki devlet anlayışı, yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak değişime uğramıştır. Liberal anlayışının egemen olduğu dönemlerde devlet kamu hizmeti olarak temel kamu hizmetlerini sunarken yaşanan ekonomik gelişmelerden sonra ise devlet daha fazla kamu hizmeti sunmaya başlamıştır. Fakat bu da uzun soluklu olmamış çünkü devletin her alanda hizmet sunması devletin hantallaşması gibi sorunun ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bunun sonucunda da devletin özelleştirme faaliyetleri ile kendini küçültmeye gittiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler; kamu hizmeti, yerel yönetimler, İzmir Büyükşehir Belediyesi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the reflections of the changes, which have been occurring in the governmental perception, onto the methods of puplic servicings through Izmir Metropolitan Municipality. In the study, providing the stages of the governmental changes, their impacts on the public servicing and the procedures of the public servicing are addressed, and the procedures of the public servicing of Izmir Metropolitan Municipality are analysed. As a result of the analyses of the collected datum in the study, that the governmental perception goes through changes in accordance with the economic developments is noticible. Although the government provided basic public services during the period when liberal perspective was dominant, it started to offer more public services after the economic circumstances. However, this was not a long-termed case because the government's offering public services in all areas brought about a concern as becoming cumbersome of the government. As a consequence of that, it was seen that the government went to reduction by privatization activities.