Üniversite gençliğinde dini yönelimin sosyolojik açıdan incelenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF ve Dicle Üniversitesi İİBF karşılaştırmalı örneği
From a sociological perspective of the religious orientation of the youth university study: The comparative sample of Faculty of Economics and Administrative Sciences in Süleyman Demirel university, and faculty of economics and administrative sciences in dicle university
  1. Tez No: 395850
  2. Yazar: ARİFE ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dini Yönelim, Dindarlık, Gençlik, Religious Orientation, Religious, Youth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada; üniversite öğrencilerinin, dine olan yönelimleri sosyolojik açıdan ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan anket formu 2013-2014 eğitim öğrenim döneminde Süleyman Demirel Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi İİBF İşletme Bölümünde öğrenim gören ve anket uygulamasını gönüllü kabul eden 250 öğrenciye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında istatistiksel analiz programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Öğrencilerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, dini yönelim düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerine göre dini yönelim düzeylerindeki farklılaşmaların belirlenmesinde T Testi, Tek Yönlü Anova ve Tukey testlerinden faydalanılmıştır. Öğrencilerin dini yönelim düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler ise korelasyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerinin orta düzeyde dini yönelimlerinin olduğu, duygu boyutunda dine karşı yönelimlerinin daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerinin dini yönelim düzeylerinde annebabanın birlikte yaşama durumu ve gittikleri üniversite dışında farklılaşmaların olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin dini yönelim düzeylerini belirleyen boyutlar arasında anlamlı ilişkilerin olduğu, bir boyuta ilişkin dini yönelimin artmasının diğer boyutlara ilişkin dini yönelimin de artmasına neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study ; university students , religious orientations , which have been studied from a sociological perspective to be introduced. In parallel to this idea, 250 questionnaires were applied to the voluntary university students in both Süleyman Demirel University and Dicle University in the years of 2013-2014. The data obtained from the research was analyzed in to determine the demographic variables of the students, frequency analysis was used while statistics for mean and standard deviation was utilized to find out their level of religious tendencies. At the same time, the differences of the students level of tendencies for religion depending upon their demographic variables, T test, One way Anova and Tukey tests were used as well. The relationships between the dimensions of the students concerning their religious level of inclinations were clarified with correlation analysis. The data obtained was assessed 95% confidence intervals and on the level of 0,05 significance. As a result of the study, the fact that the university students have medium level of religion oriented tendency and their approach against religion is higher concerning emotional aspects was revealed. It was demonstrated that concerning their approach to religion, the students demographic variables change depending upon their father's and mother's living together and also their universities. Moreover, in the study, it was pointed out that there are significant relations among the dimensions that determine students' inclinations for religions, and the increase on the tendency for religions concerning one dimension brought about an increase on the other dimensions for religious approaches.