The entanglement of human relations in F. Scott Fitzgerald's the Great Gatsby
F. Scott Fitzgerald'in Muhteşem Gatsby adlı romanında insan ilişkilerinin karmaşıklığı
- Tez No: 395886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETURE MEMMEDOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muhteşem Gatsby, insan ilişkileri, yanılsamalar, karmaşıklık, The Great Gatsby, human relations, illusions, entanglement
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin yazılış amacı Fitzgerald'ın Muhteşem Gatsby adlı eserindeki insan ilişkilerinin karmaşıklığını incelemektir. Roman hayatın her alanında önemli değişikliklerin olduğu 1920'lerin meşhur atmosferinde insanların para, aylaklık, seks ve alkolle her şeyden daha çok ilgilendiği bir ortamda geçmektedir. Muhteşem Gatsby bir yandan dönemin sosyal hayatına ışık tutarken diğer yandan da her dönemin konusu olan insan ilişkilerini eserin merkezine almaktadır. Bu çalışma, karakterlerin yanılsamalarının yanı sıra, romanın sosyal ve tarihsel altyapısına, yazar ve bu romanda yarattığı karakterler arasındaki benzerliklere de yer vermektedir çünkü bu faktörler romandaki insan ilişkileri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çalışmada bir taraftan romandaki insan ilişkileri incelenirken, romandaki karakterleri belli bir davranışa iten dürtüler, karakterlerin ilişkileri algılayış biçimleri, hayat, ilişkiler ve diğer insanlar hakkındaki yanılsamaları da göz ününde bulundurulmuştur. Eserdeki karakterlerin ilişkilerini ve iç dünyalarını daha iyi kavrayabilmek adına, bu çalışma feminist eleştireden gey, lezbiyen ve queer eleştiriye kadar olabildiğince farklı eleştiri yöntemi ve bakış açısına yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to examine the human relations between the characters in F. Scott Fitzgerald's The Great Gatsby. The novel's setting, 1920s is famous for being an age of enormous change in every aspect of life which creates an atmosphere in which people are interested in money, leisure, sex and alcohol more than anything. While The Great Gatsby sheds light on the social life of 1920s, it also centers on a timeless subject: human relations. The current study investigates the historical and social background of the novel, parallelisms between the writer and his characters, as well as illusions of the characters since all of these components have a major effect on the relationships between the characters. While focusing on the human relations in the novel, characters' motives, understanding of relations, illusions about life are taken into consideration. The thesis deals with as many critical points of view as possible and a wide range of critical theories from feminist criticism to gay, lesbian and queer criticisms, which allow us to gain insight into the worlds of characters and their relations.