Konaklama işletmelerinde yöneticilerin gelişen işletmeler piyasasına bakış açıları ve farkındalıkları Alanya uygulaması
Perspective and awareness of executives in hospitality industry about emerging companies market (ECM): Alanya application
- Tez No: 395931
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ CÜNEYT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gelişen İşletmeler Piyasası, GİP, KOBİ, Konaklama İşletmeleri, Alanya, Emerging Companies Market, ECM, SME, Hospitality Industry, Alanya
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknolojik gelişmelerin yardımı ve etkisiyle globalleşen dünyada birçok alanda olduğu gibi finansal alanda da gelişme, etkileşim ve bütünleşme yaşanmaktadır. Bu gelişme, etkileşim ve bütünleşme işletmelere yeni fırsatlar sunmaktadır. Ancak finansman gereksinimlerini zamanında karşılayamayan işletmeler tam rekabet ortamında rakiplerden geri kalarak işletmenin sürekliliğini sağlayamamakta ve varlıklarını tehlikeye atmaktadırlar. Ülkemizde, birçok işletmenin ekonomik ömrü finansal problemler nedeniyle kısa sürmektedir. Finansal tekniklerden yararlanılarak, işletmenin finansman imkân ve kabiliyetleri arttırılarak işletmenin ömrünü uzatmak mümkündür. Halka arz (Gelişen İşletmeler Piyasası: GİP ) yoluyla finansman temini, imkân ve tekniklerden biridir. Özellikle konaklama işletmelerinin mevcut ve alternatif finansal araçlardan yararlanması turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmeleri ekonomik etki alanını arttırarak devam ettirecektir. Bu çalışmanın amacı, Alanya'daki konaklama işletmeleri yöneticilerinin Gelişen İşletmeler Piyasası'na bakış açılarını ve farkındalıklarını ölçmek, tutumlarını değerlendirmektir. Çalışma dört ana gruptan oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak KOBİ'ler ve ekonomilerdeki yeri ile Konaklama işletmeleri açıklanmaktadır. İkinci bölümde, KOBİ'lerin finansal sorunları ve finansman yöntemleri açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde, Gelişen İşletmeler Piyasası ve GİP'in KOBİ'ler açısından değerlendirilmesi açıklanmaktadır. Son olarak dördüncü bölümde Alanya'daki konaklama işletmeleri hakkında bilgi verilmiş, yöneticilerin Gelişen İşletmeler Piyasasına bakış açıları ve farkındalıkları araştırması sonuçlarına yer verilmiştir. Çalışmada 178 konaklama işletmesinde 186 işletme yöneticisiyle yüz yüze görüşülüp anket yapılmış ve sonuç olarak da konaklama işletmelerinin yöneticileri GİP'in işletmelere finans, insan kaynakları, şirket değeri, marka değeri, şöhret, itibar ve kurumsallaşma anlamında önemli katkılar sağlayacağına inandığı tespit edilmiştir. Fakat çeşitli nedenlerle şu anda GİP'te yer almamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
By the contribution and influence of technological developments,like many areas,financial area experiences development,interaction and integration. This development, interaction and integration offers new opportunities for businesses. However,,being back from their competitors in their fully competitive environment, the businesses that can't meet the financial requirements on time,can not provide the continuity and endanger their existence. In our country, the economic life of many businesses are short-lived due to financial problems. Making use of financial techniques and increasing the company's financial capabilities, it is possible to extend the life of the company. Funding through IPO (Emerging Companies Market: ECM) is one of the possibilities and techniques..That especially accomodation businesses benefit from current and alternative financial intruments will enlarge their economical impact domain. The aim of this paper is to measure perspectives and awareness of the top executives of business hospitality of Alanya on Emerging Companies and to assess their attitudes.The study consists of four main groups. The first chapter is mainly about the business hospitality and SMEs and their place on the economy.The second section describes the financial problems and methods of financing of SMEs.The third section describes the evaluation of Emerging Companies Market and the ECM from the point of SMEs. Finally,in the fourth section , results of the research is given about the hospitality businesses in Alanya and market perspectives and awareness of top executives about Emerging Companies. The study is held in 178 hospitality businesses and face to face with 186 senior business manager by applying a questionnaire. as a result it is determined that hospitality business managers believes that ECM will contribute significantly to the businesses in terms of human resources, enterprise value, brand value, reputation, and institutionalization. However, for various reasons, they are not currently taking part in the ECM.