İşletmelerde pazar geliştirme ve çatışma: Demir - çelik ve finans sektörlerinde bir uygulama
Market development and conflict in firms: A research in iron - steel and finance industries
  1. Tez No: 396012
  2. Yazar: FİLİZ BOZAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KORKMAZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Management of Organizational Conflicts, Market Development Process
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, bir işletmede pazar geliştirme sürecinde hangi çatışmaların yaşandığını ve bu çatışmaları etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu kapsamda ayrıca, çatışmayı etkileyen faktörlerin yapısal bir görünümü olup olmadığı da, bir başka ifade ile bu faktörlerin belirli boyutlar altında toplanıp toplanamayacağının belirlenmesi de hedeflenmiştir. Çalışmanın bir diğer amacı da, pazar geliştirme sürecinde yaşanan çatışmaların, sektörlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Çalışmanın bu amaçlarını gerçekleştirmek için, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde demir-çelik ve finans olmak üzere iki farklı sektörden anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Bu kapsamda, 37 soruluk bir anket hazırlanmış ve demir-çelik sektöründe 28 firmadan toplam 85 kişiden, finans sektöründe ise 10 firmadan toplam 40 kişiden alınan cevaplara dayalı analizler yapılmıştır. Çalışma kapsamındaki bulgular çerçevesinde, her iki sektörde de temel çatışma kaynaklarının öncelikler, geleceğe bakıştaki farklılıklar, kişilik farklılıkları, kıt kaynakların dağıtımı, vizyon farklılıkları, etkin performans ölçülmesinin uygulanmaması ve grup çalışma kültürü gibi boyutlar altında gruplandığı görülmüştür. Bu ilişki yapısının, literatür bulguları ile de uyumlu olduğu görülmüştür. Bir diğer ana bulgu ise, demir-çelik ile finansın cevaplarının birbirlerine göre bu demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesidir. İstatistik tablolara bakarak demir-çelik sektöründe alınan cevaplardan görülmüştür ki, çatışma nedeni açısından, yaş gruplarına göre“Öncelikler”boyutunda, medeni duruma göre“Vizyon Farklılıkları'' boyutunda, işyerinde çalışma sürelerine göre ”Kıt Kaynaklar“, ”Geleceğe Bakıştaki Farklılıklar“ ve ”Öncelikler“ boyutlarında, mevcut pozisyonda çalışma süresine göre ”Geleceğe Bakıştaki Farklılıklar ve“Kişilik Farklılıkları”boyutlarında, meslekteki çalışma sürelerine göre ise“Kıt Kaynaklar”, "Vizyon Farklılıkları'' boyutlarında istatistiksel anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu araştırmanın ayrıca; demir çelik ve finans sektöründe çalışan personelin demografik özellikleri ile olası çatışmaların nedenlerine ve bu çatışmalarda kullanılan çatışma yönetim stillerinin tespit edilmesi doğrultusunda örgütsel aktörlerde farkındalığın oluşturulmasına katkıda bulunabileceği de düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler; Örgütsel Çatışma Yönetimi, Pazar Geliştirme Süreci
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine which conflicts are experienced in the firms during the market development process and to determine the factors that affect these conflicts. In this scope, it is also aimed to determine whether the factors that affect these conflicts have structural appearances or not, in other words whether these factors can be gathered under certain dimensions. Furthermore the other objective of this study is to determine whether the conflicts experienced in the market development process varies from sector to sector. In order to realize the objectives of this study, data have been gathered by survey methods from two separate sectors mainly iron- steel and finance sectors mainly in Adana, Mersin, Hatay and Osmaniye. In this framework, survey that has 37 questions has been prepared and accordingly analyses based on 85 staff responses of 28 companies in iron-steel sector and 40 staff responses of 10 companies in finance sector. In the framework of the findings of this study, it has been observed that the main conflicts of both sectors are derived from priorities, the differences in future outlook, personality differences, distribution of scarce resources, vision variations, non-implementing of efficient performance measurements and culture of team working. This connection structure is seen to be consistent with literature findings. Another key finding is also to identify whether the iron- steel and finance vary in terms of the demographic factors or not. Looking at the statistical charts, the differences are observed in“Priorities”according to age groups,“Differences in the Future Outlook”and“Vision Variation”according to marital status,“Distribution of Scarce Resources”,“Differences in Looking to the Future outlook”and“Priorities”according to working hours in work places,“Looking to the Future outlook”, and“Personality Differences”according to the current working time,“Scarce Recourses”,“Vision Variation”and“Distribution of Scarce Resources”according to vocational working time from the responses of iron-steel sector. This research also is considered to be able to contribute to the creation of awareness in organizational actors in the view of determining demographical traits of staff working in iron-steel and finance sector and the potential reasons of conflicts and conflict management styles.