Soda pişirimi tekniği ve çağdaş uygulamaları
Soda firing technique and its contemporary practices
  1. Tez No: 396025
  2. Yazar: ZÜLEYHA YILMAZ SİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. KAAN CANDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Soda, Soda Pişirimi Tekniği, Çağdaş Uygulama, Ceramics, Soda, Soda Firing Technique, Contemporary Practice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
“Soda Pişirimi Tekniği ve Çağdaş Uygulamaları”başlıklı tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde soda sırlarının tanımı yapılarak tarihsel gelişiminden, fırınlarından, soda sırı ile çalışan sanatçılardan bahsedilmiş ve soda pişirimi tekniği hakkında bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümünde; soda pişirimi tekniği üzerine yapılan araştırmalar sonucunda literatürden elde edilen astar ve sır reçetelerinin denemeleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçların sır özellikleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Son bölümde ise, önceki bölümlerde yapılan araştırmalar, incelemeler ve gözlemler doğrultusunda, soda sırına uygun çağdaş seramik formlar üretilmiştir. Denemeler sonucunda başarılı bulunan astar ve sır reçeteleri yapılan seramik formlar üzerine uygulanarak soda pişirimi gerçekleştirilmiştir. Tezin sonuç kısmında, yapılan denemeler ve uygulamalar sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek sonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study called“Soda Firing Technique and Its Contemporary Practices”consists of three sections. In the first section the definition of soda firing has been given and a deal of information about the historical development of soda firing, soda firing kilns, and the artists working with soda has been presented as well as soda firing techniques. In the second section of the thesis, glaze and line recipes gathered from the literature regarding to studies on soda firing techniques have been experimented. Detailed information about the glaze features of the results has been presented. In the last section of the thesis, in line with the related studies, reviews and observations, contemporary ceramic forms in accordance with the soda glazing have been produced. Following the soda firing experiments, soda firing has been realized with the practice of successful slip and glaze recipes on ceramic forms. In the results section of the study, the gathered data have been evaluated and the results have been examined following the experiments and practices.