Hastane personelinin çalışan güvenliğine dair algılarının incelenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi örneği
An investigation about the perception of hospital staff on occupational safety: A case study of Süleyman Demi̇rel University Research and Education Hospital
  1. Tez No: 396045
  2. Yazar: ÖMER AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastanelerde Çalışan Güvenliği, Güvenlik Boyutları, Güvenlik Algısı, Occupational Safety in Hospitals, Safety Dimensions, Safety Perception
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sağlık kuruluşları hizmet sektöründe olan diğer kuruluşlar gibi müşteri odaklıdır. Diğer sektörlerden farklı olarak müşterilerinin hasta olması, bazen de hastalıklarının aciliyet arz etmesi, sağlık çalışanlarının sağlık ve güvenliklerinin göz ardı edilmesine sebep olmaktadır. İnsanoğlunun temel ve vazgeçilmez nitelikteki ihtiyaçlarından olan sağlık ve güvenlik diğer iş sektörlerinde olduğu kadar sağlık çalışanları için de önem arz etmektedir. İş kazası ve meslek hastalığını önemsemeyen ve bildirimde bulunmayan sağlık çalışanları bunun karşılığında çeşitli hastalıklara, sakat kalmalara ve ölümlere kadar varabilen risklerle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu çalışmada hastanelerde çalışan güvenliği çerçevesinde Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi personelinin güvenlik algıları değerlendirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak hastanelerde çalışan güvenliği algısını ölçmek üzere tasarlanmış anket kullanılmış ve bu kapsamda 203 sağlık çalışanı ile çalışılmıştır. Ankette çalışan güvenliğini 6 ayrı boyutta ele alan 46 ifade bulunmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre hastane personelinin çalışan güvenliğinin biyolojik boyut algılarının orta seviyenin üzerinde, diğer 5 boyut (fiziksel, kimyasal, psikolojik, ergonomik, genel güvenlik) algılarının ise orta düzeyin altında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışan güvenliği boyutları demografik değişenlere göre karşılaştırılmış ve anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health care organizations like other organizations in the service sector are customer-oriented. Unlike other sectors, the customers of healthcare organizations are patients which sometimes causes the health and safety of health care workers to be ignored due to the urgencies of patients' health conditions. The basic and indispensable needs of human beings which are health and safety are the same for health care workers as same for all other business sectors. Those health professionals who ignore and does not report work accidents and occupational diseases are generally faced with the risk of being exposed to variety of diseases, permanent disabilities and death. In this study, in the context of occupational safety in hospitals, Suleyman Demirel University Research and Education Hospital staffs perception on safety were evaluated. A questionnaire as a data collection tool was designed to measure the perception of occupational security in hospitals and was applied to 203 health professionals. The questionnaire included 46 expressions addressing employee safety in 6 different dimensions. According to the results of the study, the level of the perception of hospital staff on occupational safety was determined a little bit over medium in biological dimensions whereas, in the other five dimensions (physical, chemical, psychological, ergonomic, general safety) it was determined below the medium. In addition, dimensions of occupational safety were compared in terms of demographic variables and significant differences were detected.