Isparta'da yaşayan mülteci ve sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları sorunlar üzerine bir araştırma
A study on the problems encountered by refugees and asylum-seekers in their access to healthcare services in Isparta province
  1. Tez No: 396046
  2. Yazar: AHMET ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KEKLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Sığınmacı, Mülteci, Mülteci Hakları, Sağlık, Sağlık Hizmeti, Isparta, Migration, Immigrant, Asylum-Seeker, Refugee, Refugee Rights, Health, Healthcare Service, Isparta
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsanlık tarihinin ilk zamanlarından bu yana var olan göç, canlıların yaşamlarını daha iyi şartlarda sürdürebilmek adına veya hayatlarını devam ettirebilmek adına, farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilen bir yerden ayrılarak başka bir yere yerleşme hareketidir. Ülkesinde dini inancı, siyasi görüşü ve ekonomik sıkıntıları nedeniyle zulme uğrayacağından korkan ve bu sebeplerden dolayı ülkesini terk etmek durumunda kalan mülteci ve sığınmacılar, sığındıkları ülkelerde birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başında da sağlık hizmetlerine erişimde yaşanılan sorunların sebep olduğu giderilemeyen sağlık problemleri yer almaktadır. Bu çalışmada mülteci ve sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı sorunların tespiti hedeflenmiştir. Araştırmanın evrenini Isparta ilinde bulunan mülteci ve sığınmacılar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 276 mülteci ve sığınmacıya ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması yapılarak geliştirilen Sağlık Hizmetlerine Erişimde Yaşanan Sorunlar anketi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda mülteci ve sığınmacıların sağlık hizmetine erişimde yaşadığı beş temel faktör tespit edilmiştir. Bunlar; hekimlerin olumsuz tutumu, sağlık personelinin olumsuz tutumu, iletişim sorunu, sağlık hizmetindeki olumsuzluklar ve maddi yetersizliklerdir. Mülteci ve sığınmacıların en belirgin olarak yaşadığı sorunların bu beş faktörden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Immigration has been existing since the early ages of the human history, and it refers to the act of settling in another area by leaving the current residential area for various reasons in order to survive or live under better conditions. Refugees and asylum-seekers, who are afraid of persecution due to their religious beliefs, political opinions, and economic troubles; therefore, leave their countries, encounter many problems in the countries where they take refuge. These problems are led by insurmountable health problems that stem from the issues experienced in access to healthcare services. In this study, it is aimed to detect the problems that are experienced by refugees and asylum-seekers during their access to healthcare services. The study population consists of the refugees and asylum-seekers that are resident in Isparta province. Within the scope of our study, we interviewed 276 refugees and asylum-seekers. As a data collection tool of this study, we used the Problems Encountered in Having Access to Healthcare Services Questionnaire that has been developed on the basis of a literature review. In consequence of the study, we have established five major factors that are experienced by the refugees and asylum-seekers in accessing to healthcare services. These are: physicians' negative attitudes, healthcare personnel's negative attitudes, communication problems, problems in healthcare services, and financial difficulties. We have come to the conclusion that the major problems encountered by the refugees and asylum-seekers result from these five major factors.