Dijital hikâyeleri etkileşimli okumanın okuduğunu anlama becerisine, okuma motivasyonu ve ilgisine etkisi
The effect of interactive reading of digital stories on reading comprehension, reading motivation and interest
  1. Tez No: 785815
  2. Yazar: KÜBRA BÜTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİDRABİ CİHANGİR DOĞAN, DR. ZEYNEP AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Digital stories, reading comprehension, reading motivation and interest reading
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı, dijital hikâyeleri etkileşimli okumanın okuduğunu anlama becerisine, okuma motivasyonuna ve okuma ilgisine etkisini incelemektir. Araştırmanın modeli, karma yöntem araştırma desenlerinden yakınsayan paralel desendir. Çalışmanın nicel kısmını ön- son test, deney-kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel kısmını da durum deseni oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde İstanbul ili Arnavutköy ilçesinde bulunan bir ilkokulun dördüncü sınıfında öğrenim gören 30'u deney 30'u kontrol grubu olmak üzere toplam 60 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde; nicel veri toplama aracı olarak“Okuduğunu Anlama Testi”(Kuşdemir, 2014),“Okuma Motivasyonu Ölçeği”(Aydemir ve Öztürk, 2013) ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Okuma İlgisi Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel veri toplama araçları olarak öğrenci günlüğü, araştırmacı günlüğü ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin analizi bir istatistiksel programdan faydalanarak yapılmıştır. Verilerin dağılımını incelemek için normal dağılım analizlerinden Shapiro-Wilks analizi uygulanmıştır. Nicel veriler, karışık desenler için iki faktörlü ANOVA ve İlişkisiz Örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir: Dijital hikayeleri etkileşimli okuyan deney grubu öğrencilerin okuduğunu anlama düzeyleri ve okuma ilgileri kontrol grubunda bulunan öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bunun yanında dijital hikayeleri etkileşimli okuyan deney grubu öğrencileri ile dijital hikayeleri dinleyen/izleyen kontrol grubu öğrencilerin okuma motivasyonu düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Dijital hikayeleri etkileşimli okunması, öğrencilerin okuma motivasyonuna olumlu bir etki yapmamıştır. Dijital hikayeleri etkileşimli okuyan öğrencilerin derslerden keyif aldıkları, okumaya yönelik bakış açılarının değişikliğe uğradığı ve merak, ilgilerinin olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Dijital hikaye, etkileşimli okuma, Okuduğunu anlama, Okuma motivasyonu, Okuma ilgisi.
Özet (Çeviri)
This paper examines the effects of digital stories that read interactively and how it impacts motivation, interest in reading habits, and reading comprehension skills. The research pattern is the parallel method which shows a tendency with mixed method research patterns. The quantitative part of the research consists of pre and final-testing groups and the experimental-control groups within the quasi-experimental pattern. In contrast, the qualitative part is the case study. The study group of the research consists of a total of 60 students, 30 of whom are in the experimental group and the other 30 in the control group, who are in the fourth grade of a primary school in Arnavutköy district of Istanbul in the second term of the 2021-2022 academic year. During the data collection process,“Reading Comprehension Test”(Kuşdemir, 2014),“Reading Motivation Scale”(Aydemir ve Öztürk, 2013), and“Reading Interest Scale”which has been developed by the researcher, are being used for quantitative data collection. Qualitative data have been obtained from the diaries of the students, the researcher's logs, and semi-structured interviews. Quantitative data has been analyzed by a statistical application. Shapiro-Wilks analysis has been applied in order to examine the distribution of the data. Unrelated T-Test along with two-way ANOVA test has been used to analyze qualitative data. Quantitative data is examined and analyzed using context analysis. Indications of the research shows that; students in the experimental group, which was exposed to digital stories that read interactively, statistically showed significant development of interest in reading and significantly increased reading comprehension compared to the students in the control group. In addition to that. It is observed that there is no statistical and reasonable difference between the experimental group who read the interactive digital stories and the control group who listened and watched the digital stories in terms of reading comprehension and motivation. Reading interactive digital stories does not have a significant impact in this regard. However, it has been observed that interactive digital stories indicate positive changes related to reading habits and reading comprehension. It also brings a new perspective on reading a joyful and better classroom experience with increased vocabulary knowledge. Furthermore, it increased attention for being curious about reading.