Hemşirelerin yaşadıkları çatışma çözümü ile duygusal zekâ arasındaki ilişki
The relationship between emotional intelligence and conflict solution experienced by nurses
- Tez No: 396380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çatışma çözümü, duygusal zekâ, hemşirelik, Conflict resolution, emotional intelligence, nursing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin yaşadıkları çatışma çözümü ile duygusal zekâ arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırma, Erzurum merkezdeki Kamu Hastaneleri Birliği hastanelerinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini bu hastanelerde çalışan tüm hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Ağustos 2013- Haziran 2015 tarihleri arasında Erzurum ilindeki merkez devlet hastanelerinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 574 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında ''Kişisel Bilgi Formu'', RÖÇÖ ve DZDÖ kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, standart sapma ve pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin RÖÇÖ toplam puan ortalamasının (101.08) yapılan sınıflandırmaya göre orta düzeyde olduğu, Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeğine ait puan ortalamasının (124.66) düşük düzeyde olduğu bulunmuştur. RÖÇÖ bütünleştirme alt boyutu ile DZDÖ alt boyutlarından duygularının farkında olma, kendini motive etme, empati ve toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. RÖÇÖ uzlaşma alt boyutu ile DZDÖ alt boyutlarında ve toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. RÖÇÖ kaçınma alt boyutu ile DZDÖ duyguların farkında olma alt boyutu puan ortalaması arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin çatışma çözümleme yöntemlerinden bütünleştirme ve uzlaşma yöntemini üst düzeyde kullandıkları, uyma, hükmetme ve kaçınma yöntemlerini orta düzeyde kullandıkları saptanmıştır. Hemşirelerin duygularının farkında olma, duygularını kontrol etme, kendini motive etme, empati ve sosyal becerileri düşük düzeyde kullandıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin yaşamış oldukları kişilerarası çatışmalarda kullandıkları çözümleme yöntemleri ile duygusal zekâ arasında ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the relationship between emotional intelligence and resolution of conflicts experienced by nurses. Material and Methods: This is descriptive and correlational study. The study was conducted at hospitals of institutions of public Hospitals in Erzurum centre, Turkey. The study population consisted all nurses working at these hospitals affiliated to the Association of State Hospitals. The sampling of the study consisted 574 nurses, who agreed to participate in the study and were working in the state hospitals in the province of Erzurum between August 2013 and June 2015.“Personal Information Form”, ROCI and EIS were used for data collection. The data evaluated by using percentages, means, standard deviation and Pearson correlation test. Results: It has been found that the RÖÇÖ average total score of nurses is middle level (101.08), the average score of emotional intelligence assessment scales of nurses is low level (124.66), according to the classification made. A statistically significant positive relationship was found between the integration sub-scale of the ROCI and emotional-awareness, self-motivation, empathy sub-scales and total mean score of the EIS. A statistically significant positive relationship was found between the reconciliation sub-scale of the ROCI and sub-scales and total mean score of the EIS. However, a statistically significant negative correlation was found between the avoidance sub-scale of the ROCI and the mean emotional-awareness sub-scale score of the EIS. Conclusion: It was determined that nurses mostly use holistic and reconciliation approaches, and moderately use the compliance, domination and avoidance approaches for conflict resolution. It was also found that nurses use their self-awareness, self-regulation, self-motivation, empathy and social skills minimally. A correlation was found between emotional intelligence and the conflict resolution methods used by nurses to resolve their interpersonal conflicts.