Hemşirelerde rol çatışması ve rol belirsizliğinin iş doyumuna etkisi
The effect of nurse's role conflict and role ambiguity on job satisfaction
- Tez No: 396381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MİNE EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, iş doyumu, rol çatışması, rol belirsizliği, Nurses, job satisfaction, role conflict, role ambiguity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerdeki rol çatışması ve rol belirsizliği ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma Trabzon Kamu Hastaneler Birliği Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi' n de Ocak 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Trabzon İlinde Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı Haçkalı Baba Devlet Hastanesi'nde, evrenden örnekleme gidilmeden araştırmaya katılmayı kabul eden 130 hemşire ile çalışılmıştır. Araştırmanın verileri; hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini içeren Kişisel Bilgi Formu, Rol Çatışması ve Rol Belirsizliği Ölçeği ve İş Doyumu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, bağımsız gruplarda t-testi, Varyans analizi, Pearson Korelasyon analizi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin rol çatışması puanı 0.71±1.10, rol belirsizliği puanı 1.31±0.86, iş doyumu ölçeği puanı 3.33±0.48 olarak orta düzeyde ve anlamlı bulunmuşlardır. Hemşirelerin klinikte baktıkları hasta sayısı ile rol çatışması puanları arasında anlamlı ilişki saptanırken; eğitim durumu, meslek yılı, yaş, çalışma şekli, bakım verilen hasta sayısı ile İş Doyumu ölçeği arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. İDÖ ile rol çatışması arasında negatif yönde; İDÖ ile rol belirsizliği arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç: Rol çatışmasının azalması ve rol belirsizliğinin artması iş doyumunu arttırmaktadır. Rol Belirsizliğinin artıyor olması öğrenilmiş çaresizlik yaşadıklarını düşündürtmektedir. Bu bağlamda ileriye yönelik çalışma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This descriptive study aims to identify the relationship between job satisfaction and role conflict and role ambiguity in nurses. Materials and Methods: The study was carried out between January 2014 and June 2015 in the Trabzon Akçaabat Haçkalı State Hospital, subsidiary of Association of Public Hospitals, in Turkey. The study population consists of nurses working in the Haçkalı State Hospital, subsidiary of Association of Public Hospitals in Trabzon, Turkey, and without any sample selection the study was conducted with 130 nurses who agreed to participate in the research. The study data were collected through Personal Information Form that contains introductory characteristics of the nurses, Role Conflict and Role Ambiguity Scale and Job Satisfaction Scale (JSS). For evaluation of the data, percentage distributions, independent samples t-tests, analysis of variance, Pearson correlation analysis, and Kruskal Wallis tests were used. Results: The nurses' role conflict score was 0.71±1.10, role ambiguity score was 1.31±0.86, and job satisfaction scale score was 3.33±0.48, which were at moderate level and significant. There was a significant relationship between role conflict scores and the number of patients who were given care by the nurses in the clinic, and also there was a significant relationship between Job Satisfaction score and level of education, duration in occupation, age, manner of working, and the number of patients who were given care. And, there was a negative and significant relationship between JSS and role conflict, and there was a significant positive relationship between JSS and role ambiguity. Conclusion: Decreased role conflict and increased role ambiguity increases job satisfaction. Increasing role ambiguity indicates that they experience a learned helplessness. Future research is recommended in this regard.