Obstetrik brakiyal pleksus paralizisi olan çocuklarda kasların viskoelastik özellikleri ile motor fonksiyonları arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the viscoelastic properties of muscle and motor functions in children with obstetric brachial plexus palsy
- Tez No: 396452
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIRDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Muscle Viscoelastic Properties, Obstetric Brachial Plexus Palsy, Muscle Tone, Motor Functions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Delioğlu, K. Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi Olan Çocuklarda Kasların Viskoelastik Özellikleri İle Motor Fonksiyonları Arasındaki İlişkinin Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2015. Bu çalışmanın amacı, obstetrik brakiyal pleksus paralizisi olan çocuklarda kasların viskoelastik özellikleri ile motor fonksiyonları arasındaki ilişkinin ve etkilenen tarafın kaslarının viskoelastik özellikleri ile sağlıklı tarafın kaslarının viskoelastik özellikleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Çalışmaya, Narakas'ın klinik sınıflama sistemine göre Tip 2a ve Tip 2b klinik tipinde yer alan, 1-36 ay yaş aralığında, 61 obstetrik brakiyal pleksus paralizili olgu dahil edildi. Çalışma vaka kontrol çalışması olarak planlandı. Hastaların motor fonksiyonlarının değerlendirmesinde, Aktif Hareket Skalası (AHS) ve Gilbert'in Dirsek Hareketleri Değerlendirme sistemi kullanıldı. AHS kullanılarak, omuz fleksiyon ve abduksiyon, dirsek fleksiyon ve ekstansiyon, el bileği fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri; Gilbert'in Dirsek Hareketleri Değerlendirme Sistemi kullanılarak ise dirsek fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri ile dirsek ekstansiyon defekti değerlendirildi. Hastaların, deltoid, biceps brachii, triceps brachii ve ekstensor carpi radialis longus – brevis kaslarının viskoelastik özelliklerinin ölçümü Myoton-3 myotonometrik ölçüm cihazı yapıldı. Kasların tonusu, elastisitesi ve sertliği etkilenen taraf ve sağlam taraf olmak üzere bilateral olarak değerlendirildi. Değerlendirmeler sonrasında, hastalar 1-5 ay, 6-24 ay, 25-36 ay , 1-36 ay yaş grupları ve klinik tiplerine göre gruplandırılarak veriler analiz edildi. Kasların viskoelastik özellikleri ile motor fonksiyonları arasında ilişki olduğu görüldü (p0.05). Doğumdan sonraki ilk 24 aylık zaman diliminde gözlenen viskoelastik özellik farkının, 36. aya yaklaştıkça kapanması nedeniyle, ilk 24 ay içerisinde yapılacak tedavilerin önemli olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Kas Viskoelastik Özellikleri, Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi, Kas Tonus, Motor Fonksiyonlar
Özet (Çeviri)
Delioğlu, K. Investigation Of The Relationship Between The Viscoelastic Properties Of Muscle And Motor Functions In Children With Obstetric Brachial Plexus Palsy. Hacettepe University Institute of Health Science. Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation Programme, Ankara, 2015. The aim of this study was to investigate the relationship between motor function and viscoelastic properties of the upper extremity muscles and to compare the viscoelastic properties of the unaffected and affected extremity in children with obstetric brachial plexus palsy. 61 patients who were type 2a or type 2b in Narakas's Classification System and 1-36 month age range were assessed. The patients were grouped according to their clinical types and age groups: 1-5 months, 6-24 months, 25-36 months and 1-36 months.The study was designed as a case-control study. Active Movement Score (AMS) system and Gilbert's Elbow Movement Evaluation (GEME) system were used to evaluate the motor function of the patients. Shoulder flexion and abduction,flexion and extension movements for elbow and wrist were evaluated by using AMS, and elbow flexion, extensiton and extensiton deficits were evaluated by using GEME. Myoton-3 myotonometric measuring device was used to measure the viscoelastic properties of deltoid, biceps brachii, triceps brachii, and extensor carpi radialis longus - brevis muscles. Muscle tone, elasticity and stiffness of the muscles were bilaterally assessed. There was relationship between viscoelastic properties of the muscles and the motor functions of the muscles (p0.05). As the viscoelastic properties differences between the affected and unaffected arm were observed in the first 24 months after birth and they tend to reduce through 36 months, it may be thought that the first 24 months of the treatment is important.