Sağlıklı orta kulağa sahip bireylerde geniş bant timpanometri (GBT) parametrelerinin incelenmesi
Examination of wideband tympanometry (WBT) parameters in individuals with healthy middle ear
  1. Tez No: 396454
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş Bant Timpanometri, Orta Kulak, İmmitansmetri, Timpanogram, Absorbans, Wideband Tympanometry, Middle ear, Immitancemetry, Tympanogram, Absorbance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Şahin, M. Sağlıklı Orta Kulağa Sahip Bireylerde Geniş Bant Timpanometri (GBT) Parametrelerinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2015. İmmitansmteri, dış kulak kanalından verilen saf sesin kulak zarından yansıdıktan sonra kaydedilmesi esasına dayanır ve orta kulağın durumu hakkında objektif bilgiler verir. Dış kulak kanalının basıncı değiştirilerek orta kulak elemanlarının mobilitesi değerlendirilir. Kliniklerde çoğunlukla 226 Hz ve 1000 Hz immitansmetri kullanılmaktadır. Geniş Bant Timpanometri (GBT), dış kulak kanalından verilen geniş bir frekans aralığını (226-8000Hz) kapsayan klik uyaran ile yapılmaktadır. Orta kulaktan yansıyan sese Reflektans, orta kulak tarafından soğurulan sese Absorbans denilmektedir. Bu çalışma ile sağlıklı orta kulaklara ait GBT verilerinin toplanması, bu verilerin İmmitansmetri sonuçlarıyla karşılaştırılması, İmmintansmteri ve GBT sonuçlarının yaşa bağlı değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 20-49 yaş aralığında normal işitmeye sahip 60 birey alınmıştır. Her dekatta 20 bireyden oluşan üç yaş grubu oluşturulmuştur. Grupların 226 ve 1000 Hz İmmitansmteri ve GBT ölçümleri yapılmıştır. Gruplar arası İmmitansmeri ve GBT değerleri arasında farklılık bulunmamıştır (p>.05). İmmitansmeri ve GBT sonuçlarının 20-49 yaş aralığında yaş ile değişmediği belirlenmiştir. Bütün gruplarda 226 Hz İmmitansmetri ile ölçülen Eşdeğer Kulak Kanalı Hacmi (Vea), Statik Admitans (Ytm) ve Timpanogram Genişliği (TW) değerleri GBT ile ölçülen değerlerden farklı bulunmuştur (p˂.05). Bu farklılıkların nedenlerinin belirlenebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Şahin, M. Examination of Wideband Tympanometry (WBT) Parameters in Individuals with Healthy Middle Ear. Hacettepe University Institude of Health Sciences, Master Thesis of Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2015. Immittancemetry is based on the saving pure tone sound which is reflected from eardrum after given at outer ear canal and gives objective information about the condition of the middle ear. The middle ear admittance is considered by changing pressure of outer ear. Usually 226 and 1000 Hz Tympanometry is used in clinics. Wideband Tympanometry (WBT) is done a click stimulus that incloses a wide frequency range (226¬−8000 Hz). The sound, that is reflected back from the middle ear is called Reflectance, that is absorbed by the middle ear is called Absorbance. It is aimed (1) collection of WBT data on the healthy middle ear, (2) comparison of these data with Immittancemetry results and (3) to evaluate age-related changes in Immittancemetry and WBT results. The study included 60 individuals who are on 20-49 years of age with normal hearing. Three age groups, with 20 individuals in each decade, were formed. WBT, 226 and 1000 Hz Immittance and is done in all groups. It is found no differences Immittancemetry and WBT values between groups (p>.05). There is no age-related changes Immittancemetry and WBT values between 20-49 years. In all grups, Equivalent Ear Canal Volume (Vea), Static Admittance (Ytm) and Tympanogram Width (TW) values measured with 226 Hz Immittancemetry is different from values measured with WBT (p˂.05). More study is needed to determine the causes of this difference.