Yetişkin bireylerde geniş bant timpanometri bulgularının normalizasyonu
Normalization of wideband tympanometry results for adults
  1. Tez No: 580536
  2. Yazar: ONUR YAŞAR GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Absorbans, Geniş Bant Timpanometre, Orta Kulak, Reflektans, Absorbance, Wideband Tympanometry, Middle Ear, Reflectance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kliniklerde genellikle standart 226 Hz timpanometre kullanılmaktadır. Ancak, 226 Hz geleneksel timpanometre bazı kemik zincir hastalıkların tanısında yeterli olamamaktadır. Bu durum için Geniş Bant Timpanometre cihazı geliştirilmiştir. Geniş Bant Timpanometri, dış kulak kanalından klik uyaranla verilen 226 Hz- 8000 Hz aralığını kapsayan ölçüm yöntemidir. Verilen sesin orta kulaktan yansıyan kısmına Reflektans, orta kulakta soğurulan kısmına ise Absorbans denilmektedir. Çalışmanın amacı Geniş Bant Timpanometri'nin klinik kullanımını artırmak için normalizasyon değeri oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, KTO Karatay Üniversitesi Odyoloji laboratuvarında yapılmıştır. Çalışmaya katılan kişiler dahil edilme kriterlerine uyan, sağlıklı orta kulağa sahip kişilerden rastgele seçilmiştir. Çalışmaya 50 kadın, 50 erkek toplam 100 kişi (200 kulak) katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere Geniş Bant Timpanometri ölçümü yapılarak ölçüm sonuçları kaydedilmiştir. Bulgular: Bireylerin sağ ve sol kulak Absorbans, Rezonans Frekansı, Timpanometrik Tepe Basıncı ve Eşdeğer Kulak Kanalı Hacmi ölçümleri kıyaslamasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Erkek ve kadın bireyler arası (cinsiyet) Absorbans ölçümleri karşılaştırmasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda 100 yetişkin bireyde GBT bulgularının normalizasyonu yapılmıştır. Geniş Bant Timpanometre'nin kullanımını yaygınlaştırmak için bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Generally, standard 226 Hz Tympanometry is used in clinics. However, the 226 Hz traditional tympanometry is not sufficient fort he diagnosis of some ossicular chain disruption. For this reason, Wideband Tympanometry is developed. Wideband Tympanometry is a measurement method that covers the range of 226 Hz to 8000 Hz given a click stimulus from the outer ear canal. The part of the sound reflected from the middle ear is called reflectance, the absorbed part of the middle ear is called absorbance. The aim of our study is to establish a normalization value in order to increase the clinical usage of Wideband Tympanometry. Materials and Methods: The study was conducted in KTO Karatay University Audiology Laboratory. Participants were randomly selected from people who had healthy middle ear and who met the inclusion criteria. The study included 100 participants; 50 males and 50 females (200 ears). Wide Band Tympanometry measurement was performed to the individuals who participated to the study and the measurement results were registered. Results: No significant difference was found between the measurements of Absorbance, Resonance Frequency, Tympanometric Peak Pressure and Equivalent Ear Canal Volume of the right and left ear (p> 0.05). Significant differences were found in absorbance measurements between male and female individuals (gender) (p 0.05). Conclusion: As a result of this study, normalization of GBT findings was performed in 100 adult individuals. Further studies are needed to broaden the usage of the Wideband Tympanometry.